DANAS SU MLADENCI – PRAZNIK KOJI SIMBOLIZUJE LJUBAV, SREĆU I SLADAK ŽIVOT!

711

Današnji praznik slave parovi koji su proveli prvu godinu u braka. Narodno verovanje kaže da sunčan dan najavljuje toplo proleće a oblaci, promenljivo vreme.

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Mladence kao pomen na Svetih četrdeset mladenaca sevastičkih koji su postradali 320. godine za Hristovu veru. U domovima mladih supružnika, koji su proveli prvu godinu zajedničkog života, danas dolaze gosti donoseći poklone kao pomoć na počeku bračnog života.

Mnogi običaji u narodu su vezani za današnji praznik koji je prvi prolećni i koji najavljuje koje nas vreme čeka do leta. Ako je sunčano i proleće će nam biti takvo. Narodni običaji takođe nalažu da danas treba jesti med, kuvanu koprivu i zelje kako bi se očistila krv.

Običaj koji je zadržan do danas je priprema 40 slatkih posnih kolačića, mladenčića koji se prelivaju medom. S obzirom da se praznik pada u vreme Časnog posta, današnja svečana trpeza kadaa mladenci dočekuju goste mora biti posna.

Današnji dan posvećen je senima Četrdeset mučenika. Oni su bili vojnici rimske vojske u Likiniji i stradali su u vremne progona hrišćana. Tvrdo uvereni u svoju veru nisu ustuknuli ni pred najžešćim pretnjama, pa je sud odlučio da se umore kamenovanjem. Svaki kamen bačen na mučenike, vraćao se kao bumerang i udrao onog koji ga je bacao. Sudija, videvši to, razbesne se i naredi da se bace u zaleđeno jezero, gde mučenici provedoše čitavu noć bez ikakvih posledica. Uplašen od čuda, sudija odluči da se svako od njih pojedinačno ubije i raskodama, a njihovi ostaci bačen na dno jezera, da ih više niko ne pronađe. Ujutru svi delovi tela izađoše na površinu obasjani čudesnom svetlošću. Narod ih sa pijetetom sakupi i dostojno sahrani. Po njima se ovaj praznik naziva i Dan mučenika.

Žene, na ovaj dan, ustaju rano, spemaju četrdeset kolačića, koje nazivaju mladenčići. Peku ih, potom premazuju medom, nutkaju decu i sve koji pre podne dolaze u kuću. Kolačići mogu biti obični, kružnog oblika ali mogu imati i druge razne oblike; noža, makaza, sablje, ovce, pileta. Stariji ljudi tvrde da nije dobro jesti ništa što je mlado, izniklo po novoj godini, do Mladenaca, dok je na ovaj dan dobro jesti med, mlade kuvane koprive i zelja da se „očisti krv“.

Mladencima se nazivaju oni koji su venčani u toku protekle godine. Na ovaj dan ih obilaze rodbina i prijatelji, donoseći im razne, obično za kuću, poklone. Oni za uzvrat spremaju posluženje, koje se sve više pretvara u prave gozbe. To je noviji običaj, u početku praznovan samo u gradovima, da bi se danas ravnopravno slavio i po selima.

Mladenci uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Prethodni članakMILUTINOVAC DO 12 ČASOVA BEZ VODE
Naredni članakPOŽAR U NACIONALNOM PARKU „ĐERDAP“