DVA POŽARA U JEDNOM DANU

524

Ekipe vatrogasno spasilačkog odeljenja Kladovo u nedelju, 23. jula, gasile su dva požara, jedan na otvorenom prostoru i drugi na građevinskom objektru.

Dvojica vatrogasca sa jednom cisternom su u periodu od 12:10 do 13 časova, intervenisala na gašenju požara koji je u delu Kladova, naselje Pemci, zahvatio manju povšinu trave i niskog rastinja. Brzom i efikasnom intervencijom vatrogasaca požar nije zahvatio širi prostor.

Pripadnici vatrogasno spasilačkog odeljenja Kladovo sinoć su intervenisali na gašenju požara koji je u naselju Rtkovo zahvatio građevinski objekat. Dvočlana ekipa sa jednim vozilom bila je na terenu od 20:09 do 21:35.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije uputio je apel građanima da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima, u šumi i po obodima šuma. Postoji opasnost širenja požara koji može ugroziti živote građana i naneti veliku materijalnu štetu.

U narednom periodu očekuju se duži sušni intervali bez padavina, sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

Iz Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, apelovali su na građane da ne pale travu i nisko rastinje, da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i komšijama.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apelovalo je na građane da ne pale vatru u prirodi, jer se zbog visokih temperatura može proširiti i izazvati šumske požare čije su štete neprocenjive.

Odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, pri čemu je za nepoštovanje ove odredbe zaprećena kazna, za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za fizička lica iznosi od 10.000 do 50.000 dinara.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, nastaviti sa pojačanim nadzorom i obilascima terena radi pronalaženja i procesuiranja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana i njihove imovine.

Prethodni članakRADOVI NA VODOVODNOJ MREŽI
Naredni članakRASPISAN PROGRAM PODSTICANJA PREDUZETNIŠTVA KROZ PROJEKTE