LOMLJENJE BOŽIĆNE ČESNICE U HRAMU „SVETI ĐORĐE“-SEDMOGODIŠNJA NINA PRONAŠLA ZLATNIK

1535

Na najradosniji hrišćanski praznik u hramu „Sveti Đorđe“ održano je tradicionalno lomljenje Božićne česnice u kojoj je zlatnik pronašala sedmogodišnja devojčica Nina Bajić učenica prvog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Kladovu.

Tradiciju lomljenja Božićne česnice Kladovska crkva neguje 20 godina uz podršku kompanije „Tekijanka“ koja je darivala pogaču ukrašenu simbolima sreće i zdravlja i zlatnik težine tri grama.

Smatra se da onog ko u svom parčetu pogače pronađe novčić sreća prati cele godine, a  radost praznika ponovo je ulepšala „Tekijanka“. Uprkos kiši na Božić česnicu su u crkvi „Sveti Đorđe“ podelili brojni mališani.

Česnica je bela pogača  u koju se stavlja zlatni novčić, mesi se od belog brašna, kvasca, osveštanom vodom na Badnje veče, a peče se u rano svitanje na Božić.

Božićna Česnica ukazuje na radost praznika i zato se najčešće i ukrašava simbolima sreće i zdravlja. Članovi domaćinstva česnicu okreću u krug, a zatim je prelome na onoliko delova koliko ima ukućana. Česnica zauzima centralno mesto na prazničnoj trpezi u svakom domu jer simbolizuje napredak, blagostanje i zdravlje porodice.

Prethodni članakNA BOŽIĆ U PODNE LOMLJENJE ČESNICE U PORTI HRAMA „SVETI ĐORĐE“
Naredni članakZA KLADOVSKE KOMUNALCE RADNI I PRAZNIČNI DANI