NEMA VIŠE POPUSTA NA UŠTEDU STRUJE

581

Istekao je rok za popuste koje su građani mogli da ostvare prilikom uštede potrošnje struje. Ovaj popust koji je Vlada uvela od oktobra prošle godine važio do marta ove godine.

Računi umanjeni do 30 odsto za smanjenu potrošnju električne energije važili od oktobra 2022. do kraja marta 2023. tako da popusta za štednju električne energije više nema. U uredbi vlade navedeno je da će popusti za uštedu električne energije važiti od oktobra 2022. do kraja marta 2023. godine. Sva utrošena električna energija sada se naplaćuje bez bilo kakvih olakšica i popusta. Račun za mart mesec bio je poslednji za koji su građani mogli da dobiju popust ukoliko električnu energiju uštede, a već od maja računi za struju su dodatno uvećani.

Zaključkom Vlade bilo je predviđeno da domaćinstva koja budu uštedela struju u odnosu na isti mesec prošle godine više od pet do 20 odsto dobiju popust 15 odsto. Ako ušteda kilovata bude veća od 20 do 30 odsto, građanima su računi bili umanjeni 20 odsto. A ukoliko je ušteda bila veća od 30 odsto, popust je bio 30 procenata. S tim što se popust, naravno, nije obračunavao potrošačima koji u to vreme nisu imali potrošnju, poput vikendica.

Cena struje je za 6,5 odsto uvećana u septembru 2022. godine, mesec dana pre nego što su građani mogli uštedom struje da plate manje račune. Novo poskupljenje bilo je u januaru, kada je cena struje uvećana za osam odsto, a računi su za osam posto povećani i u maju ove godine. Tačno od 1. maja kilovat u najjeftinijoj zelenoj zoni košta 2,084 dinara, dok je po skupljoj tarifi cena 8,336 dinara. U plavoj zoni koja predviđa potrošnju veću od 350 kilovata cena jeftinije struje je sada 3,126 dinara, dok je regularna cena kilovata 12,504 dinara. U crvenoj, najskupljoj zoni, koja podrazumeva potrošnju veću do 1.600 kilovata, cena jeftinijeg kilovat-sata od maja košta 6,252 dinara. Skuplji crveni kilovat košta 25,008 dinara.

Foto Pixabay; Izvor Politika

Prethodni članakNOVE CENE GORIVA VAŽE DO 7. JULA
Naredni članakNEOPHODNA KATEGORIZACIJA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA