Nezapamćeno nevreme u Kladovu: Grad veličine teniske loptice uništio useve na 400 hektara

4386
Kladovo i okolina su juče bili pogođeni nezapamćenim nevremenom koje je donelo grad veličine teniske loptice. Ovaj ekstremni vremenski događaj prouzrokovao je ogromnu štetu, naročito na poljoprivrednim usevima u PTK Ključu.

Na Ključkoj terasi izmereno je 35 litara kiše po metru kvadratnom, dok je brzina vetra dostizala oko 83 km/h ili 23 m/s. Ove ekstremne vremenske prilike doprinele su značajnom razaranju poljoprivrednih površina.

Prema prvim procenama, potpuno je uništeno oko 400 hektara useva. Najveća šteta je naneta pšenici, koja je posejana na površini od 200 hektara, dok su suncokret i uljana repica stradali na po 100 hektara. Ukupna šteta se procenjuje na oko 40 miliona dinara uloženih sredstava.

Ovo nevreme predstavlja težak udarac za lokalne poljoprivrednike koji su uložili značajne resurse u svoje useve. Grad veličine teniske loptice je za kratko vreme uspeo da uništi trud i rad mnogih ljudi, ostavljajući za sobom polja devastiranih biljaka.

Lokalne vlasti su na terenu i procenjuju ukupnu štetu. U planu su hitne mere pomoći i podrške poljoprivrednicima kako bi se što pre oporavili od ovog teškog gubitka. Ujedno, u toku su razgovori o mogućim merama zaštite za buduće vremenske nepogode, kako bi se minimizirale posledice sličnih događaja.

Nevreme koje je juče zahvatilo Kladovo i okolinu podseća nas koliko je priroda nepredvidiva i kako je važno biti pripremljen za sve izazove koje nam donosi. Lokalne zajednice, uz podršku države, moraće da rade na jačanju svojih kapaciteta za prevenciju i odgovor na ovakve situacije, kako bi se osigurala sigurnost i održivost poljoprivredne proizvodnje.

Prethodni članakU NEDELJU OD OSAM DO 17 SATI NOVI KRUG PREVENTIVNIH PREGLEDA
Naredni članakKLADOVU OD MINISTARSTVA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE 53 KONTEJNERA