OPREZNO NA PEŠAČKOM PRELAZU

1024

Urava saobraćajne policije uputila je apel vozačima da obrate pažnju u blizini pešačkih prelaza, a pešacima da budu oprezni.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve vozače da u postojećim vremenskim uslovima povećaju opreznost i smanje brzinu kretanja vozila kako bi mogli blagovremeno da zaustave vozilo i propuste pešake koji nameravaju da pređu kolovoz.

Uprava saobraćajne policije, počev od 15. decembra 2022. godine, sprovodi mere pojačane kontrole saobraćaja u cilju unapređenja bezbednosti pešaka. Od početka akcije, 4.419 vozača sankcionisano je zbog prekoračenja brzine u zonama pešačkih prelaza, 111 vozača zbog nepropuštanja pešaka na pešačkom prelazu, a 420 pešaka zbog nepropisnog prelaska kolovoza.

Takođe, apeluje se i na pešake da korišćenjem reflektujućih elemenata doprinesu unapređenju svoje bezbednosti, kao i da kolovoz prelaze isključivo nakon što se uvere da to mogu učiniti na bezbedan način, uključujući i prelazak na pešačkom prelazu.

Pešak ne sme da se kreće i zadržava na kolovozu, kao ni da iznenada stupi na kolovoz, kaže Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima. Ukoliko se pešak kreće po kolovozu na putu van naselja, mora da se kreće što bliže levoj ivici kolovoza u smeru kretanja, na način kojim ne ometa ili ne sprečava saobraćaj vozila. Na putu koji nema trotoar ili drugu površinu namenjenu za kretanje pešaka, pešaci mogu koristiti za kretanje kolovoz u širini najviše do jednog metra, računajući od ivice kolovoza.

Pomenutim zakonom propisane su sankcije za pešake od 3.000 dinara ukoliko pređu preko pešačkog prelaza uz korišćenje mobilnog telefona. Takođe, kaznu u jednakom iznosu pešaci mogu dobiti ako koriste slušalice na oba uha tokom prelaska pešačkog. Najčešći prekršaj pešaka je prelazak ulice van pešačkog prelaza, a kazna za ovakvo postupanje iznosi 5.000 dinara. Ukoliko pešak prelazi ulicu dok je na semaforu crveno svetlo a vodi dete mlađe od 12 godina, rizikuje da dobije prekršajnu prijavu propraćenu novčanom kaznom od 20.000 do 40.000 dinara.

Kao što je već napomenuto, pešak ne sme da se nalazi na putu na način da ugrožava bezbednost saobraćaja. Ako se nađe kako leži na putu ili se njime tetura, policajac ima pravo da ga podvrgne alko testu, a ako pešak odbije da ga uradi, moraće da plati kaznu u iznosu između 20.000 i 40.000 dinara. Zabrana kretanja peške važi i za auto-put. Naime, ako se osoba uoči kako se kreće auto-putem, uslediće kazna do 20.000 dinara. Ako pritom pešak vodi dete mlađe od 12 godina, kazna može biti do 30.000.

Kretanje pešaka noću na mestima gde je vidljivost smanjena mora ispratiti određena pravila. Ako se lice kreće kolovozom van naselja, mora imati predmet koji odbija svetlost (neon), a ako to nema, kazna je 3.000 dinara. Ako sa sobom vodi dete, onda za dve hiljade više.

Prethodni članakOBELEŽEN SAVINDAN U KLADOVSKIM ŠKOLAMA /VIDEO/
Naredni članakPOVIŠICA PENZIJA OD FEBRUARA