OSVEŠTANI PAROHIJSKI DOM I KAPELA U KUPUZIŠTU

823

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Teodora Tirona u Kupuzištu.

Vladika timočkom gospodinu Ilarionu na liturgiji je sasluživalo eparhijsko sveštenstvo: prota-stavrofor Niko Tufegdžić, protojerej Vukašin Simonović, jerej Dušan Mićićelović i arhiđakon Ilija. Pevale su članice knjaževačkog crkvenog hora.

Nakon svete Liturgije, vladika Ilarion osveštao je seoski parohijski dom i kapelu čiju izgradnju su pomogli meštani Kupuzišta. Episkop je izrazio zahvalnost darodavcima koji su pomogli u tome da budu podignuti ovi objekti, koji su crkvi i vernicima sela, bili preko potrebni.

Crkvu svetog Teodora Tirona sagradio seljanin Todor Hajduk u znak pokajanja na svoje grehe koje je načinio za vreme svog hajdukovanja. Crkva je podignuta 1762. godine, služila je sve do 1960. godine kada je prestalo održavanje službe u njoj jer je bila sklona padu. Godine 1991. počeli su radovi na temelju nove crkve, a 1995. godine crkva je bila kompletno opremljena i tog dana ponovo se održavaju službe u ovom hramu.

Foto Sale Paulić

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakKONTROLISANA ISPRAVNOST VODE NA DUNAVSKIM PLAŽAMA
Naredni članakPIO FOND OD DANAS RADI DO 18 ČASOVA