PODSTICAJI ZAPOŠLJAVANJU

287

Nacionalna služba za zapošljavanje početkom februara raspisaće novi ciklus javnih poziva za poslodavce i nezaposlene. Protekle godine u opštini Kladovo, u okviru aktivnih mera zapošljavanja, sprovedeni su programi: novo zapošljavanje, samozapošljavanje, stručna praksa i javni radovi.

Budžet Nacionalne slžbe za zapošljavanje za pomoć zapošljavanju iznosiće oko 6,8 milijardi dinara plus 900 miliona koliko se očekuje od lokalnih samouprava. Ovo je novac koji je namenjen stimulacijama firmama, odnosno privatnom sektoru i teže zapošljivim kategorijama nezaposlenih. U programe obuka, zapošljavanja i samozapošljavanja bi trebalo da bude uključeno između 20.000 i 30.000 ljudi.

Program Moja prva plata, čiji je treći ciklus nedavno završen, bio je najviše usmeren ka privatnom sektoru, budući da je oko 90 odsto mladih, koji su početkom godine počeli sa stručnim osposobljavanjem, završilo upravo u privatnom sektoru. Sa stručnim osposobljavanjem je krenulo oko 9.500 mladih, od čega je oko 75 odsto sa završenom srednjom školom, a ostali sa fakultetskom diplomom.

Prethodni članakPRIJAVA ZA VOJNU EVIDENCIJU
Naredni članakPLIVANJE ZA ČASNI KRST U KLADOVU