POSKUPLJUJU STRUJA I GAS

272

Od 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja 8 posto, a gas za 10 procenata, saopštili su iz Ministrstva energetike. Nova cena kilovat sata sa PDV-om električne energije za domaćinstva biće 13,31, a gasa 4,91 dinar. Prethodno povećanje cena i struje i gasa bilo je 1. januara.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), iznosiće bez poreza i taksi 9,50 dinara po kilovatsatu (kWh), odnosno 13,31 dinar po kWh sa porezima i taksama i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za osam odsto. Agencija je navela da je i nakon te korekcije, cena električne energije za garantovano snabdevanje u Srbiji, bez taksi i poreza i dalje biti jedna od najnižih u Evropi.

Savet AERS-a dao je saglasnost i na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača gasom da taj energent poskupi i prosečna cena od 1. maja ove godine će biti veća deset odsto. Tako će gas koštati 4,13 dinara po kWh bez poreza i taksi, odnosno 4,55 dinara po kWh sa porezima i taksama. Agencija je navela da će i nakon tog poskupljenja prosečna cena prirodnog gasa za javno snabdevanje u Srbiji biti, bez taksi i poreza, jedna od najnižih u Evropi.

Foto Pixabay

Prethodni članakMUP: OPREZNO SA VATROM
Naredni članakPOPIS: U BORSKOM OKRUGU ŽIVI 101.100 STANOVNIKA, U OPŠTINI KLADOVO 17.435