PREDUZETE INTENZIVNE MERE U BORBI PROTIV AFRIČKE KUGE SVINJA

283

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da su do 24. jula na 918 gazdinstava na teritoriji 30 opština, u 12 upravnih okruga, potvrđena 1.363 slučaja afričke kuge svinja (AKS) kod domaćih svinja, od čega su 662 uginule.

U saopšrenju se navodi da je izvršena eutanazija 11.840 svinja različitih kategorija sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva. Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku.

Ovi podaci odnose se na teritorije sledećih okruga: Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, kao i za Grad Beograd. Do sada su u ovoj godini, na teritoriji 24 opštine Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Braničevskog, Pomoravskog, Zaječarskog okruga i Grada Beograda, potvrđena ukupno 303 slučaja AKS kod divljih svinja.

Apelujemo još jednom na vlasnike i držaoce svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i, u što kraćem periodu, preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja.

 

Vlasnici mogu afričku kugu svinja prepoznati na osnovu sledećih simptoma: iznenadno uginuće jedne i više svinja; gubitak apetita; potištenost; povišena telesna temperatura do 42°C; krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa); krvav proliv; pobačaji; nesigurnost u hodu; otežano disanje i kašljanje, povraćanje.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije, bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u našoj zemlji je prvi put dijagnostifikovana 2019. godine.

Uprava za veterinu, preko veterinarskih organizacija na terenu, prati zdravstveno stanje i sprovodi stalni nadzor u populaciji domaćih i divljih svinja na afričku kugu svinja (AKS) na celoj teritoriji Srbije i preduzima sveobuhvatne mere u cilju sprečavanja širenja te zarazne bolesti, navodi se u saopštenju.

Foto minpolj.gov.rs

Prethodni članakROK ZA UPLATU EKO TAKSE DO 31. JULA
Naredni članakĐERDAPSKA REGATA OD TEKIJE DO KUSJAKA U DANE VIKENDA /VIDEO/