PROSEČNA STAROST NOSIOCA PORODIČNOG POLJOPRIVREDNOG GAZDINSTVA 60 GODINA

211
Prvi podaci rezultata Popisa poljoprivrede 2023. godine pokazali su da se od ukupnog broja gazdinstava čak 61,7 odsto bavi stočarstvom, a najviše goveda i svinja gaji se u Mačvanskoj oblasti.
Najveći broj ovaca i pčela gaji se u Zlatiborskoj oblasti, koze se najviše gaje u Pčinjskoj, dok se najveći broj živine gaji u Srednjobanatskoj oblasti. Najveće površine oranica i bašta zastupljene su u Regionu Vojvodine (55,8 odsto), dok su voćnjaci najviše zastupljeni u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (54,9 odsto).
Prosečno poljoprivredno gazdinstvo obrađuje 6,4 hektara, gaji jedno grlo goveda, pet grla svinja, tri ovce, 43 grla živine i ima oko tri košnice pčela.Prosečna starost nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva je 60 godina.
Nadležni navode da rezultati popisa predstavljaju realno stanje poljoprivrede. U popisu je tokom anketiranja na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, bilo angažovano 253 opštinskih koordinatora i 2.842 popisivača koji su obišli oko 742.000 poljoprivredenih gazdinstava.
Kompleksan posao u u opštini Kladovo sprovelo je devetoro popisivača koji su popisivali porodična i poljoprivredna gazdinstva preduzetnika koji su registrovani da pretežno obavljaju delatnoprivredne proizvodnje.
Prethodni članakJUBILARNA 20.GRABOVIČKA ŠAKALIJADA 10.FEBRUARA
Naredni članakĐERDAP ANGAŽOVAO NOVA POJAČANJA