REDOVNA OBUKA REZERVNOG SASTAVA VOJSKE SRBIJE

378

U jedinicama Kopnene vojske i Komande za obuku u toku je višednevno osposobljavanje vojnika i starešina iz rezervnog sastava Vojske Srbije.

Pojedini vojni obveznici provešće u oktobru na vojnoj vežbi skoro mesec dana. Pozivi već stižu, a na spisku su i stanovnici Bora i Zaječara koji će se na vojnu vežbu javiti 16. oktobra. U međuvremenu se održavaju i jednodnevne vojne vežbe, a pojedinci će po utvrđenim terminima dobijati i nove rasporede.

Aktivnost se realizuje na osnovu godišnjeg plana pozivanja i obuke rezervnog sastava i ima za cilj obnovu znanja stečenih tokom vojnog roka, upoznavanje sa savremenim načelima upotrebe jedinica i osposobljavanje za rad na sredstvima u naoružanju Vojske Srbije. Na obuci se trenutno nalaze rezervisti roda artiljerije, izviđači, vojni policajci i rezervni kadar logističkih službi.

Sve informacije nalaze se na sajtu Ministarstva odbrane. Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine. Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj rezervista koji se, bez opravdanog razloga ne odazove pozivu.

Foto Vojska Srbije

Prethodni članakPOŽAR NA KLADOVSKOJ DEPONIJI
Naredni članakU NEDELJU PREVENTIVNI PREGLEDI BIĆE ORGANIZOVANI U KLADOVU