SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

168

Svetski Dan slobode medija, 3. maj, ove godine, obeležava se uz ocenu da su mediji i novinarska profesija u sve težem položaju.

Sloboda medija jedno je od osnovnih ljudskih prava i sloboda proistekla iz prava slobode govora koje je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Na ovaj dan slave se principi na kojima počiva sloboda medija, ocenjuje se stanje medijskih sloboda širom sveta, brani nezavisnost medija i odaje pošta novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 1993. godine odlukom Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode medija i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja. Brojne organizacije ukazale su na probleme sa kojima se suočavaju novinari i mediji u kojima rade.

Udruženje novinara Srbije navelo je u svom proglasu da će godinu između dva Svetska dana novinari u Srbiji pamtiti po gotovo dvostruko većem broju pretnji, pritisaka i napada. Najučestaliji pokušaj gušenja slobode medija, kako navode iz UNS-a, bile su pretnje koje su novinari dobijali preko društvenih mreža.

Najveći broj novinara u Srbiji, čak 90 odsto njih, nije dovoljno plaćen i plate su im manje od republičkog proseka, a često su i na nivou minimalne zarade, navodi se u proglasu Sindikata novinara Srbije. SINOS ocenjuje da nema slobodnih medija ukoliko u njima rade novinari u strahu od ekspresnog otkaza za prejaku kritiku, bez dostojanstvenih uslova rada i adekvatne zarade, angažovani sa labavim ugovorom ili bez njega.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakMUP APELUJE NA VOZAČE MOTOCIKALA DA POŠTUJU PROPISE
Naredni članakKONKURS ZA PRIJEM U RADNI ODNOS U VOJSCI SRBIJE