UMALO KOBNA AVANTURA KLADOVLJANKE U PLANINAMA JUŽNOG KUČAJA

3043

Pažljivo sa auto navigacijama!!! Umalo kobna avantura Jasmine Kovačević u planinam Južnog Kučaja.

Jasmina Kovačević radi i živi u Nemačkoj, ali svoj odmor obavezno provodi u Srbiji. Voli prirodu, planinu i avanturu pa se često otisne u upoznavanje i istraživanje raznih krajeva Srbije. Kako sama kaže – Stavim prst na kartu naše lepe zemlje i tu bude moja nova destinacija i cilj mog putovanja. Ovog puta je to bio Despotovac, Resavska pećina, brojni manastiri, prelepa priroda dovoljno razloga da se poseti ovaj kraj.

„Srecna i zadovoljna sto sam ispunila svoj cilj u navigaciju sam tog 7. jula ove godine oko 17 časova, ukucila Kladovo i krenula ka mom domu radujući se susretu sa ocem i prijateljima“, započinje Jasmina razgovor za naš portal.

Auto navigacija, njen najbolji i jedini prijatelj na putovanjima, ovog puta je zatajila. Jasmina zbog prirode posla i kratkog vremena odmora najviše voli da putuje sama.

„Nisam se uplašila kada sam skrenula sa asfaltnog puta i uputila u srce planine po lošem makadamskom putu. Pa čak i kada sam shvatila da me put vodi sve dublje i dublje u šumu a nikakve znakove civilizacije nije bilo pored puta. Put je bio blatnjav i prepun rupa ali nekako se prolazilo. Ni jednog trenutka nisam razmišljala da se vratim jer mi je navigacija upravo govorila da sam na pravom putu. Probala sam da zaobiđem bare, nisam dobro procenila i auto je završio u jarku . Onda sam tek shvatila da sam u bespuću, bez telefona, izgubljena i da sam u velikom problemu. Kroz glavu su mi prošle hiljadu misli ali ipak sam odlučila da potražim pomoć. Poslala sam poruku ocu o onom sto se desilo i da se ne sekira“.

U međuvremenu otac kući u selu Korbovo očekuje dolazak ćerke i već se pomalo brine, kad od 17 časova ne dobija nikakvu poruku. Dodatnu zabrinutost predstavlja mu i zabrinjavajuća poruka o problemu sa automobilom duboko u planini koja stiže oko 22 sata i posle toga ništa. Nakon 12 sati nespavanja i brige otac Mile se u subotu, 8. jula oko 10 časova obraća za pomoć ljudima iz „Divljine „, kladovskog udruženja čiji je Jasmina član i kad god joj to vreme dozvoli rado učestvuje u njihovim akcijama.

Njeni drugari iz „Divljine“ već imaju iskustva sa potragom za nestalim licima i pokreću internu potragu preko prijatelja medju planinarima, članovima Gorske službe i pripadnika vatrogasnih službi iz despotovačkog kraja. Odakle početi ??? Dilemu rešava Jasmina koja se nakon skoro 13 sati javlja da je živa, zdrava i bezbedna i sve to zahvaljujući monahinjama manastira Novi Stjenik.

„Posle višečasovnog pešačenja po mraku nabasala sam na manastir ušuškan duboku u planine Južnog Kučaja , bez mobilne mreže i bez struje. Monahinje su me srdačno primile iako sam banula u njihov mir u gluvo doba noći .Smirile ,nahranile , ponudile mi prenočište i sutradan pomogle da iščupam svoj auto i ispratile do prvog asfalta i civilizacije. Veliku zahvalnost bih ukazala ovim hrabrim ženama koje se svakodnevno bore sa planinom i žive u veoma teškim uslovima za moderan svet. Njima čak ni totalna višemesečna izolovanost tokom dugih zimskih meseci kada je manastir zavejan ne može da skine osmeh sa lica, dobrodušnost i srdačnost. Hvala na gostoprimstvu“, još ganuta dobrotom svojih spasiteljki završava razgovor za naš portal Jasmina Kovačević .

Mi smo hteli da čujemo i reč ljudi iz „Divljine“ koji imaju iskustva u ovakvim situacijama da daju važan savet ljudima koji se nađu u sličnim situacijama. Nas sagovornik bio je Milan Rašević, predsednik Udruženja „Divljina“ iz Kladova, inače jedan od kladovskih vatrogasaca.

„Prvo i osnovno, ne možete imati neograničeno poverenje u navigacije pogotovu ne u planinskim područijima. Postoje oblasti koja su bez mrežne pokrivenosti, delovi mapa koji nisu ažurirani godinama. Uvek kada Vam put postane čudan i teško prihodan okrenite auto i vratite se do prvog asvalta, do prvih kuća, uputiće Vas dužim putem ali sigurnijim. Ukoliko Vam se auto pokvari ili zaglavi u ovim oblastima probajte da se popnete na neko obližnje brdo ili uzvišicu i ukolko imate signal na telefonu pošaljite poruku vašim najbližima i obavezno im podelite i gprs lokaciju iz google maps aplikacije. Ukoliko ste rešili da potražite pomoć, ne udaljavajte se sa puteva i gde god postoji signal pošaljite svoju lokacuju. To će spasilačkim službama mnogo pomoći i dati informacije o vašem pravcu kretanja. Štedite vodu“, kratako nam je kazao naš sagovornik Milan, vidno zadovoljan srećnim krajem ove priče.

Prethodni članakPU BOR: U KLADOVU UHAPŠEN D.N. ZBOG NASILJA NAD RODITELJIMA
Naredni članakKLADOVSKI „ETNO FESTIVAL“ OVE GODINE TRAJE ČETIRI DANA /VIDEO/