OD POČETKA RADA HE „ĐERDAP 1“ PROIZVELA 294,6 MILIJARDI KILOVAT SATI STRUJE

145
Uz visok stepen pogonske spremnosti hidroelektrana „Đerdap 1 “ od 16. maja 1972. godine kada su završeni radovi na izgradnji hidroenergetskog i plovidbenog sistema kod Kladova bez neplaniranih zastoja eksploatiše vodni potencijal Dunava. Rezultati potvrđuju da moćni hidroagregati u dunavskoj fabrici struje obaraju proizvodne rekorde, jer je naša najveća hidrocentrala do sada EPS-u isporučila 294,6 milijardi kilovat-časova električne energije ili 8,5 odsto više od plana.

Sporazum o izgradnji „Đerdapa 1“  potpisali su Josip Broz Tito i Georgi Dež predsednici Jugoslavije i  Rumunije 30. novembra 1963. godine, u Beogradu. U proleće 1964. godine, završen je idejni projekat, a u leto su počeli pripremni radovi, a odmah nakon svečanog otvaranja i građevinski radovi. Izgradnja dunavske fabrike struje trajala je osam godina.
Prvi kilovati iz Dunavske fabrike struje isporučeni su 6. avgusta 1970. godine kada je u funkciju stavljen hidragregat „A“ 1. Revitalizacijom koja je trajala više od 10 godina, „Đerdap 1“ dobio je dodatnih 114 zelenih megavata struje, a radni vek agregata produžen je za narednih 35 do 40 godina. Ukupno je u taj projekat uloženo više od 180 miliona evra.
Pri trenutnom dotoku od 4800 kubika vode u sekundi hidrocentrala kod Kladova u kojoj zaposleni 52. rođendan obeležavaju radno dnevno proizvodi 15 miliona kilovat-časova električne energije.
Prethodni članakNEGOTINCI ZAHTEVE ZA NAKNADU ŠTETE PODNOSE DO 17.MAJA
Naredni članakUSVOJEN OPERATIVNI PLAN ODBRANE OD POPLAVA VODOTOKOVA DRUGOG REDA