E-AGRAR POČINJE SA RADOM FEBRUARA

2740

Novi informacioni sistem e-Agrar koji će sa radom početi od februara ove godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa ili promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava  kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Poljoprivrednici u Srbiji moći će da registruju gazdinstvo ili se prijave za subvencije onlajn – koristeći platformu E-agrar. Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, cilj je da svih 450.000 registrovanih gazdinstava pređe na digitalno vođenje posla, ali u početku to neće biti obavezno. U nadležnom ministarstvu očekuju da će proces prilagođavanja trajati verovatno tokom cele naredne godine, a krajnji cilj jeste jedinstvena baza podataka koja će moći da se koristi.

Prednosti ovog sistema, pored uštede vremena, mogućnosti onlajn registracije i podnošenja zahteva za podsticaje su i ti što će svi korisnici platforme imati detaljan uvid u sve podsticaje za koje su se prijavili uz mogućnost kontinuiranog praćenja statitiske podsticaja.

Dosadašnja praksa za upis u Registar zahtevala je od korisnika podsticaja odlazak na minimum četiri „šaltera“ i popunjavanje 89 podataka na osam različitih obrazaca. Procenjeno je da je bilo potrebno odvojiti gotovo pet sati za pripremu i podnošenje zahteva i 1.320 dinara na ime taksi, provizija i za štampanje dokumentacije.

Sistem e-Agrar stvoren je sa ciljem da se svi procesi prijave u RPG i prijave za podsticaje digitalizuju, što će za rezultat dati uštedu vremena, smanjenju troškova štame neophodne papirologije i na kraju – isplatu podsticaja u istoj godini u kojoj su prijave i poslate.

Foto Pixabay

Prethodni članakMOLEBAN ZA SRPSKU NOVU GODINU U KLADOVSKOJ CRKVI /VIDEO/
Naredni članakSEZONSKA SNIŽENJA