„JORGOVAN FEST“ NA MIROČU

441

Na istočnoj planini Srbije nalazi se selo Miroč, poznato po raznovrsnom kulturnom i prirodnom nasleđu. Jedan od najznačajnijih događaja u ovom kraju je Festival cveća, turizma i narodnih običaja – Jorgovan fest, koji se već gotovo tri decenije održava svake godine 1. maja.

Ovogodišnji 30. orgovan fest okupio je oko 400 devojaka i mladića iz raznih krajeva Srbije, koji su sa svojim kulturno-umetničkim društvima predstavili svoje umeće u svirci, pesmi i igri. Glavni cilj ovog festivala je očuvanje etno blaga ovog kraja, i podizanje svesti o važnosti očuvanja kulturne baštine.

Jorgovan festival ove godine je privukao veliki broj posetilaca zahvaljujući lepom i sunčanom vremenu. Među gostima su bili i prodavci domaćih proizvoda, čiji su štandovi bili prepuni mirisa jagnjetine, prasetine, pljeskavica i domaćih krofni. Pored gastronomskih specijaliteta, posetioci su mogli da uživaju i u bogatom kulturno-umetničkom programu koji su priredili folklorni ansambli i svirači iz različitih krajeva istočne Srbije.

Miroč se takođe ističe po drugim znamenitostima, kao što su Kraljević Marko i Vila Ravijojla, kao i po svojim proizvodima poput miročkog barenog sira, meda i lekovitog bilja. Ovo najmlađe selo na istočnoj planini Srbije predstavlja jedinstven spoj tradicije i modernog turizma, i privlači veliki broj posetilaca tokom cele godine. Ovaj festival predstavlja simbol buđenja proleća i vegetacije, a njegov glavni cilj je očuvanje etno blaga kraja.

Prethodni članakPOBEDA KLADOVSKIH ZONAŠA
Naredni članakMARIJIN VELIKI USPEH IZ FRANCUSKOG JEZIKA /VIDEO/