KLADOVO PRISTANIŠTE KRUZERA?

570

Tokom posete Kladovu direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović razgovaraoje sa predstavnicima Đerdap usluga iz Kladova i Emporio Team iz Beograda koji čine konzorcijum lučkog operatera mđunarodnog putničkog pristaništa u našem gradu.

Tema razgovora bila je razvoj međunarodnog putničkog saobraćaja i marina na Dunavu. Na sastanku je razmatrana i inicijativa Agencije da međunarodno putničko pristanište u Kladovu bude prvo na kojem će biti postavljen sistem napajanja kruzera električnom energijom sa obale. Perović je istakao da će to značajno doprineti pristajanju kruzera u našoj zemlji.

On je naveo da je Kladovo jedna od opština koje su obuhvaćene projektom „Probudi Dunav“ čija je namera promocija kruzinga u Gornjem i Donjem Podunavlju. Osim toga Agencija pokreće i novi projekat „Zaplovi Srbijom“ koji bi trebalo da doprinese daljem razvoju nautike u Srbiji. Direktor Agencije je obišao i lokaciju buduće marine u centru Kladova.

Prvi rečni brodovi u istoriji Kladova su 2021. godine uplovili u ovdašnje međunarodno pristanište. Ove godine 11. oktobra tiristički kruzer „Primadonna“, na inicijativu kapetana broda Radomir Boboković poreklom iz kladovskog sela Kostol, uplovio je u kladovsko pristanište. Brojni putnici su bili u prilici da taj oktobarski dan provedu u našem gradu. Kruzer je plovio od 8. do 15. oktobra na relaciji od Beča u Austriji do Turn Severina u Rumuniji.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakODRŽANA KONFERENCIJA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE
Naredni članakPREDSTAVA „KOMEDIJA ZABUNE“ U KLADOVU