KVALITET VODE SA JAVNIH ČESMI I IZVORA

396

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara obavili su analizu i prezentovali kvalitet vode za piće sa devet javnih česmi i izvora u opštini Kladovo.

Voda je ispravna i može se koristiti za piće i pripremanje hrane sa arterske česme u centru Kladova, kaptiranih izvora „Marićević“ i kod Vojinovića, kao i sa kaptiranog izvora-seoske česme ispod „Čuke“ u Podvrški.

Voda sa arterske česme na plaži u Kladovu, arterske česme kod baraka, kao i kaptiranog izvora „Pemci“ je mikrobiološki ispravna, ali nije i fizičko-hemijski, zbog povećane koncentracije amonijaka, boje i ph vrednosti. Utvrđeni razlog neispravnosti ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, s obzirom na to da se radi o neorganskom amonijaku. Voda može da se koristi za piće i pripremanje hrane, jer je amonijak u podzemnoj vodi neorganskog porekla, navodi se u izveštaju inspektora za zaštitu životne sredine.

Sa kaptiranog izvora kod Lolića u Mesnoj zajednici Kostol, voda je fizičko-hemijski ispravna, ali ne i mikrobiološki, zbog prisustva koliformnih bakterija fekalnog porekla i ne može se koristiti za piće i pripremanje hrane. Kada je reč o seoskoj česmi „La fntna“ u Maloj Vrbici, voda je mikrobiološki ispravna, ali ne i fizičko-hemijski, zbog povećane koncentracije nitrata i ne preporučuje se za piće i pripremanje hrane.

Prethodni članakJOŠ DANAS IZJAŠNJAVANJE O TREĆEM TESTU NA MATURI
Naredni članakNOVE USLUGE MUP-a NA PORTALU e-Uprava