MRATINDAN

351

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 24. novembra slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, koji se u narodu još naziva Mratindan. Sveti Stefan Dečanski ili Stefan Uroš III Nemanjić je bio sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Otac je naredio da ga oslepe, a sin da ga u starosti udave.

Prema verovanjima u pojedinim delovima Srbije, ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje, ali ako se ponaša razmaženo i negoduje, godina će biti loša. U ovim danima ništa se ne daje iz kuće i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove. Takođe, postoji i izreka: „Sveti Mrata, sneg do vrata“, kojom je označen početak zimskog, hladnog i snežnog perioda godine.

Postoji verovanje ako je na Mratindan maglovito vreme, zima će biti promenljiva. Ako je dan sunčan i vedar, zima će biti mrazovita. Ukoliko imate bilo kakav problem sa očima, danas bi trebalo da se pomolite ovom svecu, izgovarajući ove reči:

„Tebi, bogoslavni Velikomučeniče, izvrsnome zaštitniku, prinosi pobedne i blagodarne pesme Crkva, koju ti izbavljaš od zala. I ti, imajući slobodu pred Bogom, oslobađaj nas od svih opasnosti, da ti kličemo: Raduj se, kralju Stefane, mučenika ukrase“!

 

 

Prethodni članakSAJAM ETNO HRANE I PIĆA
Naredni članakJAVNI ČAS PRVAKA MUZIČKE ŠKOLE U KLADOVU