OPŠTINI KLADOVO SREDSTVA ZA UKLANJANJE DIVLJIH DEPONIJA

521

Opština Kladovo je jedina lokalna samouprava na istoku Srbije koja ove godine dobila sredstva za uklanjanje divljih deponija.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je sa predstavnicima 30 lokalnih samouprava u Srbiji ugovore o sufinansiranju projekata prevencije nelegalnog odlaganja otpada i sprečavanja nelegalnog deponovanja otpada u 2023. godini.

Opština Kladovo je od resornog ministarstva, ovim ugovorom, dobila sredstva u iznosu od 3,2 miliona dinara, i uz učešće lokalne samouprave od 810 hiljada dinara, realizovaće se projekat uklanjanja divljih deponija. U ime lokalne samouprave ugovor je potpisao Slavoljub Maletić, pomoćnik predsednika opštine Kladovo.

„Ministarstvo nastavlja sa uklanjanjem divljih deponija. Na ovaj način, zajedno sa lokalnim samoupravama, borimo se za čistiju životnu sredinu svih građana, što je strateški cilj Ministarstva i Vlade Republike Srbije. U prethodne dve godine uklonili smo 730 divljih deponija, od oko 3.500 koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji, a danas smo potpisali ugovore za čišćenje više od 170 ovakvih lokacija u 30 lokalnih samouprava. Akcija će trajati do 15. septembra, a Ministarstvo je opredelilo 80 miliona dinara, čime će se pokriti 80 odsto troškova, dok ostalih 20 procenata obezbeđuju gradovi i opštine. Mi ćemo obilaziti ove lokacije, da  bismo se uverili kako teku radovi i koliko će naša zemlja čistije i lepše izgledati nakon njih“, izjavila je ministarka Vujović.

Ona je pozvala lokalne samouprave koje su dobile sredstava na konkursu da se jave Ministarstvu da bi dobile kamere za nadzor, ističući da je izuzetno važno sprečiti ponovno nastajanje nelegalnih smetlišta na očišćenim lokacijama.

„Zato molim opštine i gradove da njihove inspekcije budu stalno na terenu i da kažnjavaju neodgovorne pojedince koji budu odlagali ponovo otpad na tim lokacijama, ali se nadam da se to neće dogditi. Očekujemo od lokalnih samouprava da se i same potrude da očiste divlja smetlišta, a mi ćemo se truditi da kao Ministarstvo i Vlada Srbije gradimo neophodnu zelenu infrastrukturu. Već širom Srbije kreće izgradnja regionalnih i reciklažnih centara i transfer stanica, a onda nas očekuje zatvaranje nesanitarnih deponija, koje su korišćene prethodnih 30-40 godina“, izjavila je ministarka Vujović.

Sredstva na Javnom konkursu Ministarstva dobili su Nova Varoš, Vršac, Užice, Sombor, Velika Plana, Žabalj, Kladovo, Kruševac, Arilje, Tutin, Bački Petrovac, Plandište, Žitište, Novi Sad, Ražanj, Lebane, Lazarevac, Obrenovac, Niš, Senta, Merošina, Aleksinac, Odžaci, Kula, Prijepolje, Vladimirci, Bela Palanka, Svrljig, Kragujevac i Bačka Palanka.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakJAILBREAK-GUNS N` ROSES REAL TRIBUTE BEND NASTUPIO U KLADOVU /VIDEO/
Naredni članakDANAS JE IVANJDAN – PRAZNIK U ZNAK JOVANA KRSTITELJA