DANAS JE IVANJDAN – PRAZNIK U ZNAK JOVANA KRSTITELJA

330

Danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju rođenje svetog Jovana Krstitelja jednog od najvećih svetaca. Crkva ga naziva Jovan Preteča, a u narodu je poznat po nekoliko nadimka: Biljober, Metlar, Svitnjak, Igritelj i Narukvičar.

Rođenje svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg, u narodu praznik poznatiji pod nazivom Ivanjdan jedan je od najvećih hrišćanskih praznika koji se obeležava 7. jula po gregorijanskom, odnosno 24. juna po julijanskom kalendaru. Srbi i svi pravoslavni vernici za ovaj dan vezuju veliki broj običaja i narodnih verovanja. Današnji praznik najveći je uoči Petrovdana, a pada u sred Petrovdanskog posta pa se danas posti na ulju. Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika kumstva i pobratimstva

Devojke danas praznuju Ivanjdan se može nazvati i devojačkim praznikom jer je čitav niz rituala poveren devojkama. Među brojnim običajima jedan od zanimljivijih je deo koji su nekada upražnjavale devojke – na Ivanjdan devojke od poljskih trava ispletu venčiće, propuste ih kroz nedra, pa kroz njih „progleđuju“ seoske momke. Kažu da se momak mora zaljubiti u onu koja ga kroz taj venac bude pogledala.

Ovog dana sunce kreće nazad U Srbiji je rašireno verovanje da ovog dana sunce kreće nazad sa severa prema jugu, tri puta stane i zaigra, počne da opada, dani postaju kraći. Zbog toga, u mnogim krajevima u sumrak pale vatru da danu “pojačaju snagu”. Voda dobija magičnu moć, pa se svi kupaju u rekama, potocima, jezerima. Bilje i trave imaju pojačana lekovita svojstva. Zato se bere lekovito bilje i pletu venci, koji se čuvaju u kući kao lek protiv raznih bolesti.

Vinogradari danas praznuju U vinogradima se na današnji dan ništa ne radi. Čak u vinograd ne ulaze ni tri dana pre ni tri dana posle Ivanjdana. Kažu da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan.

Kako da nerotkinje rode dete Na istoku Srbije veruje se da se nerotkinje, koje žarko žele potomstvo, na Ivanjdan provlače kroz vence od Jovanove trave, a onda se kupaju u reci ne bi li voda sprala urok. Veruje se i da ako žele uspešnu trudnoću i zdravu bebu, žene treba da posete sve koje nose ime Stana ili Stanka.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakOPŠTINI KLADOVO SREDSTVA ZA UKLANJANJE DIVLJIH DEPONIJA
Naredni članakCENA DIZELA NEPROMENJENA, BENZIN SKUPLJI ZA DINAR