PREDSTAVLJEN PLAN RAZVOJA OPŠTINE KLADOVO

416

Na završnoj konferenciji „Vizija lokalnih samouprava 2030“, održanoj u beogradskom hotelu „Hajat“, predstavljeni su rezultati i najbolje prakse prilikom izrade Planova razvoja kao krovnog dokumenta lokalne samouprave.

Tokom prethodnih godinu dana 10 jedinica lokalnih samouprava-Velika Plana, Gradska opština Palilula iz Niša, Despotovac, Zaječar, Ivanjica, Kladovo, Loznica, Ljig, Smederevo i Subotica definisalo je viziju, ciljeve i mere za brži ekonomski napredak i stvaranje boljih uslova za život i rad građana i privrede u njihovim zajednicama. Poljoprivreda i turizam delatnosti su koje lokalne samouprave prepoznaju kao najveću razvojnu šansu, a zaštitu životne sredine kao prioritet za unapređenje kvaliteta života građana.

Planovi su kreirani uz mentorsku pomoć NALED-a i Balkanskog centra za regulatornu reformu, i u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, u okviru projekta „Podrška unapređenju kapaciteta i izradi lokalnih planova razvoja“ finansiranog putem Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, Štefan Hajek, direktor programa za dobru upravu GIZ Srbija, Jerg Heskens, savetnik predsednika Republike Srbije, Bojana Tošić, direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike i Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a. Opštinu Kladovo, na ovom skupu, predstavljao je Slavoljub Maletić, pomoćnik predsednika opštine.


Na predstavljanju planova razvoja, Štefan Hajek, direktor programa za dobru upravu GIZ Srbija, naglasio je da „uključivanje građana u izradu javnih politika na lokalnom nivou, predstavlja značajan korak u reformi javne uprave na putu ka pristupanju EU“.

Savetnik predsednika Srbije Jerg Heskens istakao je da su “efikasna lokalna samouprava i efikasne opštinske procedure ključni faktori uspešnog ekonomskog razvoja Srbije“ i dodao „Vlada je prethodnih godina značajno unapredila poslovno okruženje i privredu, ali se poboljšanje nije svuda osetilo jednako. Neke opštine su napredovale više od ostalih. To nas dovodi do ključne poruke, a to je da će Vlada uvek obezbediti sredstva, projekte ili subvencije jednake za sve. Ali, implementacija na lokalnom nivou je ono što pravi razliku. Stoga, moj savet za predstavnike lokalnih samouprava je da ne čekate na Beograd. Inicijativa mora biti na vašoj strani, a Beograd će biti vetar u leđa, a ne obrnuto“, rekao je savetnik predsednika Srbije.

Pored poljoprivrede, turizma i ekologije, koje su istakle sve lokalne samouprave, kao razvojne šanse identifikovano je i sprovođenje mera podrške preduzetništvu, rekonstrukcija i izgradnja puteva, vodovoda i kanalizacije i poslovnih zona, razvoj eUprave, a značajne aktivnosti usmerili bi i na unapređenje kvaliteta obrazovanja i pristupa socijalnim i zdravstvenim uslugama, izgradnju sportskih terena i rekonstrukciju kulturno-istorijskih objekata. Građani koji su učestvovali u anketama i izradi planova fokus su pored strateških pitanja stavili i na svakodnevne potrebe-više parking mesta i zelenih površina, rekonstrukciju ulica i puteva, biciklističke staze, dečija igrališta, zatvoreni bazen, više manifestacija i sadržaja za mlade.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakNA BRAINFINITY TAKMIČENJU KLADOVSKI ĐACI PLASIRALI SE U FINALE
Naredni članakMALA VRBICA IZGUBILA, KLJUČ POBEDIO