PRVA OVOGODIŠNJA AKCIJA DAVANJA KRVI USPEŠNA /VIDEO/

430

Crveni krst Kladovo je u saradnji sa niškim Zavodom za transfiziju krvi uspešno realizovao prvu akciju dobrovoljnog davanja krvi u ovoj godini.

Ovoj akciji davalaštva krvi, koja je održana u holu Centra za kulturu, odazvalo se više od 50 dobrovoljnih davalaca, od kojih pet žena. U akciji, u kojoj su zabeležena i osam prvih davanja, prikupljene su 53 jedinice krvi, što je iznad prosek za ovaj mesec na teritoriji opštine Kladovo, rekla je Branislava Berić, sekretar Crvenog krsta Kladovo.

Na godišnjem nivou u Srbiji je potrebno 240 hiljada jedinica krvi. Ipak samo tri od 100 stanovnika naše zemlje su dobrovoljni davaoci krvi, kazala je dr Mirjana Todorović Simović iz Zavoda za Transfuziju krvi Niš.

Muškarci mogu dati krv četiri, a žene tri puta godišnje. Mnogi Kladovljani su višestruki davaoci, humanisti kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo i na to su se opredelili od rane mladosti.

Poštujući Zakon o transfuzijskoj medicini potencijalni davaoci krvi, državljani Republike Srbije, prilikom prijavljivanja treba da pokažu na uvid lični dokument sa slikom i matičnim brojem

Prethodni članakPOVIŠICA PENZIJA OD FEBRUARA
Naredni članakSVETOSAVSKA PRIREDBA U CENTRU ZA KULTURU /VIDEO/