REKORDI U TURIZMU

1548

Za prvih šest meseci ove godine, Srbiju je posetilo više od 940 hiljada stranih gostiju, 30 odsto više nego lane, koji su zaslužni za devizni priliv od turizma od skoro 900 miliona evra.

Ovo će biti nova rekordna godina za domaći turizam i dinamičan rast broja stranih turista govori u prilog tome. Broj kineskih gostiju za prvih šest meseci ove godine za 200 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

Sredina avgusta najavljuje kraj letnje sezone odmora. Mnogi posetioci iz celog sveta, ali i naši državljani, odlučili su da slobodne dane provedu u Srbiji. Oni su posetili destinacije kao i prethodnih godina. Najinteresantniji za njih su svakako Beograd, kao prestonica, iza toga su planine Kopaonik i Zlatibor, banje koje su posebno interesantne, Vrnjačka Banja, Sokobanja, zatim i gradovi Novi Sad i Niš.

Velikoj posećenosti doprinose i manifestacije koje su možda i najatraktivnije, i to naročito u ovom letnjem periodu. Strani turisti najviše dolaze iz Rusije i Turske i iz regiona, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Hrvatske.

Istočna Srbija poslednjih godina beleži rekorde u turizmu: Uspešno radi 2.900 turističkih objekata sa 9.000 ležajeva, godišnje dođe 300.000 turista koji ostvare preko 1,2 miliona noćenja, a 170.000 turista poseti ovdašnje muzeje.

U toku su obimne intervencije na unapređenju saobraćajne infrastrukture u regionu. Lepenski Vir ima novi vizitorski centar, završena je rekonstrukcija tvrđave Fetislam i gradnja vizitorskog centra na Felix Romuliani, a krenulo je i komunalno uređenje Rajačkih pivnica.

U regionu je sve veća ponuda lokacija za greenfiled i brownfield investicije po više nego konkurentnim cenama i brojni su primeri uspešnih investicija, u kojima se traži mesto više: kladovski hoteli hoteli kraj Dunava, Ramonda na Rtnju, hotel Sunce u Sokobanji, apartmani na Staroj planini…

Kladovo je malo mesto na Dunavu – koji je baš ovde najlepši. Ovu varoš godišnje poseti preko 80.000 domaćih i stranih turista. Razloga za to je mnogo – od prelepe prirode koja ga okružuje pa do kulturno-istorijskih spomenika. Turisti koji se opredele da ovde provedu godišnji odmor za smeštaj biraju jedan od dva kladovska hotela, seoska turistička domaćinstva, konake u gradu…

Sa velikim brojem stranih i domaćih posetilaca i brojem noćenja, stalnim rastom turističkog prometa i unapređenjem kvaliteta turističkih proizvoda, hotel „Đeradap“ postaje sve atraktivniji na turističkoj mapi istočne Srbije. Ovaj hotel odavno više nije sezonska priča i primamljiv je tokom čitave godine.

U toku letnje turističke sezone veliki broj turista dolazi u Kladovo prilikom organizovanih putovanja – krstarenjem Dunavom. Turisti domaći i strain imaju mogućnost da od Beograda do Tekije dođu brodom. Krstarenje je jedan od najtraženijih turističkih proizvoda i uz prateće usluge čini dominantnu stavku hotela „Akvastar Denjub”.

Hoteli su usmereni na razvoj i napredak, ali čuvaju svoju autentičnost, toplinu i lepotu susreta i gostoprimstva, po čemu su prepoznatljivi kao ugostiteljski objekti koji žive 365 dana u godini. Primećuju se pozitivni trendovi u praćenju i prihvatanju atraktivnih novina u ponudi , ne samo hotelijerskog već i rečnog turizma.

Poslednjih godina izražena želja ljudi je da putuju i priušte jedan opušten odmor, ali i da posete raznovrsne destinacije u ovom delu istočne Srbije. Takav odmor nudi se u našoj opštini, koja ide u susret potrebama turista, ali i poslovnog sveta.

Prethodni članakSTATUS PREDUZETNICA IZJEDNAČEN SA OSTALIM ŽENAMA
Naredni članakNBS: INFLACIJA DO KRAJA GODINE OKO OSAM ODSTO