U NACIONALNIM PARKOVIMA ŠIRE SE NASELJA

537

Nacionalnim parkovima u Srbiji preti opasnost zbog širenja naselja i urbanizacije usled nelegalne gradnje objekata, razvoja neadekvatnih oblika turizma i nagomilavanja otpada, ali i veće seče šuma u zaštićenim područjima nego što je dozvoljeno, navode iz Državne revizorske institucije.

U Izveštaju se ističe da upravljači u nacionalnim parkovima Tara i Đerdap nemaju potpunu kontrolu nad aktivnostima na teritoriji zaštićenog područja i da opštine na kojima se ova dva parka prostiru nisu dostavljale primerak izdate građevinske dozvole upravljačima. Unutar granica tih nacionalnih parkova evidentiran je veći obim seče stabala u odnosu na planirani. Između ostalog, ukazano je da upravljač Nacionalnog parka Đerdap u revidiranom periodu nije obračunano naknadu za korišćenje zaštićenog područja za postavljanje vikendica i drugih komercijalnih objekata za odmor, što je dovelo do umanjenja prihoda.

Nacionalni park Đerdap je u nadležnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine i opštine Majdanpek. U Srbiji postoji pet nacionalnih parkova – Đerdap, Kopanik, Fruška gora, Tara, Šar planina, koji se prostiru na oko 150.000 hekatra. Oko 66 odsto je u vlasništvu države, a 34 odsto je privatno vlasništvo. Nacionalni parkovi važni, jer čuvaju prirodne vrednosti i resurse od nacionalnog značaja.

Prethodni članakNA PODRUČJU OPŠTINE KLADOVO 5 LOVNIH PODRUČJA
Naredni članakPOSLE 14 MESECI BEZ NOVOOBOLELIH OD VIRUSA KORONA