MANJA HIDROLOGIJA UTIČE NA PROIZVODNJU STRUJE

762

Zbog  malog  dotoka vode u đerdapsku akumulaciju od početka marta  hidroelektrana „Đerdap 1“ proizvela je za 25 odsto manje struje, jer je umesto planiranih 270  miliona kilovat sati EPS-u  isporučila 202 miliona kilovat-časova električne energije.

Uprkos maksimalnoj pogonskoj spremnosti šest hidroagregata negativan uticaj na proizvodnju imala je  hidrologija s obzirom da je ovog martu prosečan dnevni dotok vode u đerdapsku akumulaciju samo  3200 kubika vode u sekundi, dok je višegodišnji martovski prosek Dunava  6 .656 metara kubnih vode u sekundi.  Od početka godine, naša najveća hidroelektrana  proizvela je  milijardu  68 miliona kilovat- sati struje, što je na nivou  dinamičkog plana za ovaj period u godini. Na to je uticala januarska proizvodnja koja je bila veća za 21 odsto.

U prvih 75 dana ove godine u skladu sa aktuelnim godišnjim planom održavanja nije bilo potreba za radovima na hidroagregatima kao ni na blok-transformatorima. U 2021 godini hidroelektrana „Đerdap 1“  proizvela je  za 14 odsto više struje  jer je EPS-u  isporučila 5,39 milijardi  kilovat-časova električne energije iako je dotok Dunava bio manji  za 348 kubika vode u sekundi u odnosu na višegodišnji godišnji prosek koji beleži da je ranije u đerdapsku akumuklaciju svake sekunde stizalo 5390 kubika vode. Pri trenutnom dotoku od 3200 kubika vode u sekundi dunavska fabrika struje dnevna proizvede 10 miliona kilovat-časova električne energije.

Prethodni članakU NEDELJU 20. MARTA STIŽE PROLEĆE
Naredni članakSOLARNI PUNJAČI ZA MOBILNE TELEFONE