AGRARNI BUDŽET SRBIJE BIĆE 119 MILIJARDI DINARA

177

Skupština Srbije usvojila je Zakon o budžetu za 2024. godinu, po kome će u agrarnoj kasi biti 119 milijardi dinara, odnosno 105 milijardi dinara, jer će 14 milijardi dinara poljoprivrednici dobiti povraćejem novca od akciza i to 50 dinara po litru.

Dogodine će ratari imati subvencije od 18.000 dinara po hektaru, što je dvostruko više para nego proteklih godina. I mlekari će dobiti višu premiju za mleko, i umesto 15 dinara, subvencije će iznositi četiri dinara više – 19 dinara po litru. Novčani podsticaj za držanje koza, jarčeva, ovaca i ovnova biće 10.000 dinara po grlu, a bio je 7.000 dinara. Povećane su i subvencije za kvalitetne priplodne mlečne krave na 40.000 dinara umesto 25.000 dinara, zatim za svako grlo krmača podsticaj će biti 10.000 dinara, a bio je 7.000 dinara. Pčelari će od Nove godine imati 1.000 dinara podsticaja po košnici, a dobijali su 800 dinara. Živinari će imati sada subvencije od 140 dinara umesto stotinu za kokoške lakog tipa, a za kokoške teškog tipa potpora će biti stotinu dinara, umesto 60 dinara.

Prvi put posle 20 godina obnovljena je mera za očuvanje životinjskih genetskih resursa i mere za podizanje zasada vinove loze. Uveden je i podsticaj za rasadničare ruža. Od Nove godine, podsećamo, registrovana poljoprivredna gazdinstva imaće povlasticu – jeftinije gorivo, pošto će akciza za njih biti niža 14,24 dinara, umesto 64,24 dinara. Očekuje se da Skupština narednih dana usvoji i izmene i dopune Zakona o podsticajima i ruralnom razvoju, kojim je predviđeno da poljoprivrednici, umesto za 20 hektara, dobijaju subvencije za obradu do 100 hektara oranica, prenosi Dnevnik. Ukoliko se ta izmena usvoji zemljoradnicima će biti ispunjen jedan od zahteva koji dugo traže a to je da se povećaju novčani podsticaji na površine koje obrađuju.

U regulativi izmena i dopuna Zakona o podsticajima je novina da će pravo na podsticaje imati samo oni zemljoradnici koji i obrađuju te površine, kako bi se sprečile zloupotrebe i novac stizao do onih kojima je i namenjen. Poljoprivredi, odnosno poljoprivrednicima biće namenjen najveći deo svih subvencija – 48 odsto novca, pošto je za subvencije u agrarnom budžetu opredeljena 88,1 milijarda dinara.

Foto Pixabay.com
Prethodni članakISPLATA PENZIJA ZA SEPTEMBAR
Naredni članakU SEPTEMBARSKOJ AKCIJI PRIKUPLJENO 40 JEDINICA KRVI