BESPRAVNA SEČA ŠUMA UNOSAN BIZNIS

332

U Srbiji godišnje nestanu hiljade hektara šuma. Šumokradice su pod budnim okom policije i inspektora na teritoriji cele zemlje.

Zbog pustošenja šumskog fonda štetu trpi i budžet Srbije, ali i ekologija naše zemlje. Iz MUP-a apeluju na građane koji su trpeli štetu da prijave slučajeve nadležnoj policijskoj upravi kako bi inspektori u najkraćem roku uhvatili i procesuirali osumnjičene.

Zakon o šumama i Krivični zakonik predviđaju stroge sankcije za šumokradice. Tako su za pustošenje šuma ili šumsku krađu zaprećene novčana i kazna zatvora od jedne do tri godine, u zavisnosti od količine oborenog drveta.

U članu 275 zakonika piše da ko radi krađe obori u šumi, parku ili drvoredu jedno ili više stabala, a količina oborenog drveta je veća od jednog kubnog metra, kazniće se novčano ili zatvorom do jedne godine.

Ako je delo učinjeno u nameri da se oboreno drvo proda, ili ako je količina oborenog drveta veća od pet kubnih metara ili ako je delo izvršeno u zaštićenoj šumi, nacionalnom parku ili drugoj šumi sa posebnom namenom, učinilac će biti kažnjen novčano ili zatvorom do tri godine.

Prema Zakonu o šumama, novčane kazne za bespravnu seču su od 10.000 do 3.000.000 dinara, u zavisnosti od toga da li šumu seče fizičko lice, preduzetnik ili pravno lice.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakROSA DAN PEŠAČENJA U KLADOVU
Naredni članakNEDELJA SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE