BOGOJAVLJENSKA VODICA DELI SE POSLE JUTARNJE LITURGIJE

702

Povodom Bogojavljenja, jednog od najznačajnijih hrišćanskih praznika, u kladovskom hramu biće osveštena vodica koja će, potom, biti deljena vernicima.

U Crkvi Svetog Velikomučenika Georgija, povodom Bogojavljenja, jednog od 15 najvećih praznika, u četvrtak 19. januara od 5 časova biće služena svečana liturgija. Nakon toga u porti kladovskog sabornog hrama obaviće se osvećenje bogojavljenske vode. Vernici mogu preuzeti svetu vodicu, kao i prethodnih godina. Po hrišćanskom učenju bogojavljenska osvećena voda čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se za sve što je na duhovnu korist i zdravlje. Prigodne službe i osvećenje vode biće služene i u ostalim pravoslavnim hramovima na teritoriji arhijerejskog namesništva kladovskog.

Foto iStock

Na Bogojavljenje u svim crkvama i hramovima osvećuje se voda. To je svečani obred kojem, skoro redovno, prisustvuje mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta voda čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova). Svećenjem vode priziva se Duh sveti koji običnu vodu pretvara u svetu. Osvećena voda je „voda života“ i kao takva konzumira se sa velikom verom i može da uradi nemoguće. Ako verujete – čuda će se i desiti.

Sveta voda se može piti ili sa njom se može škropiti (osoba ili prostorija, predmet i td.). Na taj način blagoslov svete vode prelazi na nas i u nas. Vernik se mora posebno pripremiti za ovaj čin ispijanja vode: post na Krstovdan je jedna od priprema kao i molitva na usnama, ali i u mislima. Svetu vodu treba piti uz molitvu: „Gospode Bože moj, pomiluj me grešnog!“ molitva je nad molitvama, koja može da se izgovara u trenucima ispijanja svete vode, ali najvažnije je iskreno pokajanje i vera u moć svete vode.

Foto iStock

Bogojavljenska voda nije kvarljiva i u kući može stajati koliko god hoćete, međutim ona neće imati nikakvu moć ako je čuvate u nekoj flaši. Kada vam je dan loš iz bilo kog razloga, popijte gutljaj vode ili se njom umijte. Uz iskrenu veru sveta voda može samo da pomogne.

Sveta Vodica Bogojavljenska , može se čuvati neograničeno vreme. Ma koliko je dugo čuvali, ona ne gubi svoju osvećujuću blagodat niti postaje podložna kvarenju. Ima u narodu porodica koje Bogojavljensku vodicu čuvaju po trideset i više godina, s tim što svake godine, od nove vodice, kada je donesu iz crkve, pomalo dodaju u flašu u kojoj drže staru vodicu.

No, glavno pitanje je „nakon jedne godine, kada stigne nova vodica, šta da se radi sa starom?“ Odgovor na to pitanje, u crkvenim knjigama ne piše, niti ima bilo kakvo pisano naređenje u vezi toga. Ali zato postoji narodno predanje i običaj kojeg je Crkva prećutno usvojila, te je isti stekao predanjsku vrednost, kao i mnoge druge stvari koje se putem predanja u Crkvi čuvaju.

Dakle, po tom narodnom predanju, a sada i crkvenom predanju, ukoliko se sva količina Bogojavljenske Vodice ne utroši pobožno u toku godine, onda se taj ostatak, kada stigne nova vodica, sipa u bunar, u reku ili u cveće. U svakom slučaju tamo gde se neće izložiti gaženju i obesvećenju.

Foto Shutterstock

Prethodni članakVIŠE KRUZERA U KLADOVSKOM PRISTANIŠTU
Naredni članakEPIDEMIJA MORBILA, ZAUŠAKA I RUBEOLA?