SAVINDAN U HRAMU SVETI ĐORĐE U KLADOVU

215

Negujući nasleđe i tradiciju hramovi i škole u opštini Kladovo slave Savindan, kojim se obeležava sećanje na najvećeg i najznačajnijeg srpskog prosvetitelja Svetog Savu. U hramu „Sveti Đorđe“ održana je sveta liturgija, a obredno rezanje slavskog kolača obavili su episkop Timočki Ilarion i sveštenici kladovske crkve.

Osim učenika i prosvetara iz tri gradske škole ,osmogodišnje, osnovne muzičke kao i srednje škole duhovnom slavlju prisustvovao je i Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo sa saradnicima. Zajedničkim  prigodnim programom i rezanjem slavskog kolača obeležen je dan posvećen prvom srpskom arhiepiskopu– rekao je Zoran Nikolić direktor Srednje škole u Kladovu.

Savindan je praznik koji podrazumeva duhovno slavlje i druženje učenika, prosvetara, roditelja i brojnih gostiju pa je i ovog januara obeležen uz masovna okupljanja u crkvama i školama u opštini Kladovo-istakao je starešina crkve Sveti Đorđe Dejan Pajić arhijerejski namesnik Ključki.

Savindan je 1840.godine ustanovljen za školsku slavu. Današnji dan je prilika da se dublje pronikne u mudre misli Svetog Save, da se okrenemo vrednostima koje će nas izvesti na pravi put – empatije, tolerancije, dostojanstva i solidarnosti- naveo je Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo i dodao da će lokalna samouprava nastaviti da stvara bolje uslove za rad škola kako bi đaci, kao kreatori lepše budućnosti, pružali maksimume na svom putu.

Praznik Savindan je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovima i  jedan  je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu.

Prethodni članakMINISTARKA GRUJIČIĆ NAJAVILA OBNOVU TIMOČKIH PORODILIŠTA
Naredni članakOD 1.JANUARA MINIMALAC 47.154 DINARA