DA DIŠEMO PUNIM PLUĆIMA

408

U neobično toplom mesecu januaru nastavljena je akcija sadnje novih sadnica na teritoriji opštine Kladovo. Ovog puta, akcenat je bio na urbanim delovima naseljenog mesta Kladovo.

Najpre su sadnice crvenog hrasta posađene u dvorištu Srednje škole. Nakon toga, nove sadnice posađene su na prostoru parka kraj jezera čime je ovaj prostor, sa ekološkog aspekta, dodatno obogaćen. Takođe, rađena je i zasada drvoreda u Ulici Veljka Vlahovića koji je samo dopunjen novim mladicama crvenolisnoh hrasta.

„Ovo je jedan posao koji se obavlja od prošle godine u periodu kada su uslovi za sadnju najbolji, a to je kasna jesen i početak zime. Vremenske prilike prethodnih dana odgovarale su za sadnju i temperatura i vlažnost zemlje su savršeni, te se zbog toga pristupilo pošumljavanju“, kazao je Mirko Gavrilović, rukovodilac akcije.

Do sada je pođeno stotinu mladica. Preostale sadnice u narednom periodu JP „Komunalac“ zasadiće u parkovskim površinama i oko dečjih igrališta. Kako navode nadležni u ovom javnom preduzeću, crvenolisni hrast se lako prilagođava različitim klimatskim i terenskim prilikama. Listovi u ranu jesen poprimaju plameno crvenu i crveno-narandžastu boju.  Najviše se koristi za uređenje parkova, bašta i drvoreda.

Sadnice crvenog hrasta su dobijene u okviru projekta pod nazivom „Posadi svoj hlad“, u saradnji opštine Kladovo, NVO „Razvojni centar“ iz Novog Sada i Đoković Fondacije.

Prethodni članakRASPISAN JAVNI POZIV ZA PROGRAME U OBLASTI SPORTA
Naredni članakDECA SE U KLADOVU REDOVNO VAKCINIŠU /VIDEO/