DA LI ĆE ROK ZA PREDAJU ORUŽJA BEZ POSLEDICA BITI PRODUŽEN?

298

Predaja oružja policiji bez posledica još dva dana – da li će akcija biti produžena?

Mesec dana je prošlo od početka akcije „Predaj oružje“. Bojana Otović Pjanović iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekla je za RTS da građani oružje mogu predati još danas i sutra. Od početka akcije predata 78.103 komada oružja, od čega je 57.651 komad oružja, a 20.451 komad minsko-eksplozivnih sredstava. Predat je i 2.692.641 komad municije.

Ako sagledamo prosek za ovih mesec dana, rekla bih da je, s obzirom da je dan pre toga, 5. juna, predat 68.301 komad oružja, da smo u ovom pretposlednjem danu dostigli najveći broj komada predatog oružja, a to je 10.000„, rekla je Bojana Otović Pjanović za RTS.

Građani oružje mogu predati bez ikakve krivične odgovornosti, bez potrebe da se legitimišu i ostave podatake o sebi i dokaz o poreklu oružja. Osim toga, kako je dodala, građani mogu da pozovu policijske službenike na adresu i tako predaju oružje. Napomenula je da je jedina razlika u vezi sa oružjem koje je ostalo u posedu nakon smrti vlasnika ta što u tom slučaju građani moraju da ostave podatke.

Zakonski rok je 45 dana da se oružje preda po poslednjoj adresi prebivališta vlasnika tog oružja. To građani nisu učinili, što se pokazalo u ovom postupku legalizacije. Jedino ti građani moraju ostaviti svoje podatke, zato što se oružje ostavlja u najbližoj policijskoj stanici na čuvanje„, objasnila je Otović Pjanović.

Istakla je da građani ne moraju da brinu i da se to oružje čuva u skladu sa svim propisima.

Bojana Otović Pjanović je rekla da, prema poslednjim informacijama kojima raspolaže, rok za predaju oružja neće biti produžen.

Foto MUP

 

Prethodni članakODIGRANE UTAKMICE 28. KOLA BORSKE OKRUŽNE LIGE
Naredni članakVELIKI USPEH MLADIH KLADOVSKIH „BRODARA“