DAN DRŽAVNOSTI PRAZNUJE SE NERADNO DVA DANA

283

Sretenje – Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara. Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, sreda i četvrtak biće neradni dani.

Građani Srbije ove nedelje proslavljaju najvažniji državni praznik Dan državnosti Srbije, spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževine Serbije. Dan državnosti Srbije slavio se do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Nakon januarskih praznika, ove nedelje još dva neradna dana. Prvi državni praznik koji se praznuje neradno je Sretenje. Neradni su sreda 15. i četvrtak16. februar, mnogi su već isplanirali da ne rade i petak i da tako sa vikendom dobiju i pet dana odmora. Po školskom kalendaru, za učenike osnovnih i srednjih škola neradni dan je i petak 17. februar.

Posle Sretenja, dolaze Uskršnji praznici. Uskrs je 16. aprila, a neradni dani biće od 14. aprila (Veliki petak), zaključno sa 17. aprilom (drugi dana Vaskrsa). Prvi maj slavi se dva dana i praznovaće se prva dva dana tog meseca.

Prethodni članakCRKVA SVETOG ĐORĐA U KLADOVU DOMAĆIN EPARHIJSKE SLAVE /VIDEO/
Naredni članakODSTRELJENO 11 PREDATORA U GRABOVIČKOJ ŠAKALIJADI /VIDEO/