DANAS JE ARANĐELOVDAN

216

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 21. novembra slave Sabor Svetog Arhangela Mihajla, u narodu poznatog kao Aranđelovdan.

Na Aranđelovdan mnogi vernici odlaze u crkvu da zapale sveću. Ko nije u mogućnosti, onda okadi sobu sa ikonom i zapali sveću moleći se svom anđelu. Kada se mole, misle na svoje vredne, važne i duboke želje, ne na sitnice ovoga sveta. Verni traže podršku u onome što im zadaje najviše teškoća. Ne valja se ovih dana ljutiti ni srditi na bilo koga, duša se polako priprema za post, valja oprostiti svima. U molitvi Mihailu, verni mu se obraćaju da umoli Gospoda i tako ih spase od bolesti, smrtonosne rane i iznenadne smrti. Postoji verovanje da se Arhangel obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu, nije dobro, a ako je kod glave, bolesnik će ozdraviti.

Slava je isključivo srpski običaj, jer i kad je praznuju pripadnici drugih naroda, slave je kao srpski i Pravoslavni običaj. Krsna slava ili Krsno ime, važan je deo duhovnogi porodičnog života Srba, za vernike predstavlja najvažniji i najradosniji porodični praznik posle Božića. Slave se obeležavaju tokom čitave godine, ali je najgušći period od kraja oktobra, od Svete Petke i do kraja januara, do Svetog Jovana.

Foto SPC

Prethodni članakRADOVI NA VODOVODNOJ MREŽI
Naredni članakPOČELA ISPLATA NAKNADE NEZAPOSLENIMA