DANAS JE TOMINDAN

131

Pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Svetog apostola Tomu, u narodu poznatijem kao Tomindan.

Na ovaj praznik, koji nije crveno slovo, obično se nikud ne ide i postoji izreka „Sveti Toma, sedi doma“. Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu. Zaštitnik je raznih zanatlija. U našem narodu se veruje da kontroliše oblake jer je, kada su apostoli delili među sobom uloge, on uzeo od oblaka pečat kako bi ljudima kišu slao kao blagodet, a ne kao uništavajuću oluju. Ipak, veruje se da će upravo ovaj svetitelj jednom na zemlju pustiti drugi potop. U tome ga trenutno sprečava Presveta Marija koja ga nadgleda.

Sveti Toma je jedan od dvanaestorice Hristovih prvoapostola. Zbog sumnje u Hristovo vaskrsenje nazvan je neverni Toma. Hrišćanstvo je širio u Palestini, a zatim u Persiji i Indiji, gde je ubijen kopljima. Njegove mošti su u 4. veku prenete u Edesu, a kasnije u Carigrad. Sveti Toma se obeležava i kao esnafska slava, koju proslavljaju stolari, užari, dunđeri, zidari, drvodelje, kaldrmdžije i bačvari. Sam Toma je bio vešt drvodelja.

Prema predanjima, pred njim se pojavio đavo u telu prelepe devojke i stavio ga na muke. Međutim, Sveti Toma zagledao se u nju, a potom udario sečivom u kamen i otupio sekiru. To je toliko razbesnelo sveca da je počela nezapamćena kiša koja je utopila đavola. Zanatlije na današnji dan ne rade ništa, jer za njih predstavlja veliki praznik.

Prethodni članakU KLADOVU POČELA IZGRADNJA SOLARNE ELEKTRANE /VIDEO/
Naredni članakKLADOVSKI ŠAHISTI I SLEDEĆE GODINE U ISTOJ LIGI