DANAS SU SVETI VRAČI ZAŠTITNICI LEKARSKE PROFESIJE

416

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju svetog Kozmu i Damjana. Ovaj praznik je u narodu poznat i kao Vračevi ili Vrači, a smatraju se zaštitnicima lekarske profesije. Ovaj praznik slavi se i kao zaštita od groma.

Sveti Kozma i Damjan su bili vračevi (lekari), besrebrenici i čudotvorci. Braća su bila rodom iz Azije, od oca neznabožca i majke hrišćanke. Otac je umro još dok su bili deca, pa ih je majka vaspitala u hrišćanskom duhu. Od Gospoda su dobili dar za isceljenje raznih bolesti, kako su to dobili besplatno, besplatno su i lečili. Zato su u narodu bili poznati i kao besrebrenici što znači besplatni lekari. Bog im je dao zapovest koja glasi: „Zabadava ste dobili, zabadava i dajte“.

Sveti Kozma i Damjan su u narodu prozvani Bezmitni jer su narod lečili besplatno, a negde ih zovu i Bolesnički jer ovaj dan slave bolesnici. Zvanične bolnice su nekad ovaj dan obeležavale kao zavetni. Postoje brojne legende o njima u kojima se opisuje i način njihovog lečenja pa se tako zna da su lečili dodirom šake; koristili paru sa ključale vode i da su obilno koristili sugestivnu metodu.

Sveti vrači u narodu se praznuju dva puta godišnje: pored novembarske, tu je i letnja slava 14. jula. I letnji i jesenji Sveti vrači obeležavaju se sa uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine. Bolesnici se zavetuju Svetim vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave.

Prethodni članakBRZA SAOBRAĆAJNICA POŽAREVAC-GOLUBAC DO KRAJA 2025.
Naredni članakKLADOVSKI VATROGASCI SPASIOCI GASILI POŽARE U LJUBIČEVCU I NOVOM SIPU