ĐACI POLAZE U ŠKOLU 1. SEPTEMBRA

558

Đaci će u školske klupe sesti u petak, 1. septembra, i posle samo jednog dana, koji će u većini škola biti svečan, odmah idu – na vikend. U toku sledeće školske godine učenici, prema kalendaru za osnovnu školu, imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust.

Prvi raspust je jesenji, koji počinje u sredu, 8. novembra 2023. godine, a kada se spoji sa nadolazećim vikendom, đaci se posle pet dana odmaranja vraćaju u klupe u ponedeljak, 13. novembra 2023. godine. Kraj prvog polugodišta je u petak, 29. decembra, slede novogodišnji i božićni praznici, sve to tokom zimskog raspusta, tako da se đaci vraćaju u klupe tek u ponedeljak, 22. januara 2024. godine.

U februaru će imati produženi vikend – od četvrtka, 15. februara, a u klupe se vraćaju u ponedeljak, 19. februara. Tokom proleća na raspustu će biti osam dana. Prolećni raspust počinje u ponedeljak, 29. aprila 2024. godine, a završava se u ponedeljak, 6. maja 2024. godine. U klupe se vraćaju u utorak, 7. maja.

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, odnosno tog dana je kraj škole. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, navodi se u školskom kalendaru za sledeću školsku godinu. Kako piše u tom dokumetnu, učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak i u subotu, 22, odnosno 23. marta, a završni ispit ili malu maturu 17, 18. i 19. juna 2024. godine.

Školski kalendar za srednju školu isti je kao za osnovnu što se tiče jesenje, zimskog i prolećnog raspusta, razlikuje se samo kraj školske godine. Kako sa navodi na sajtu Ministarstva prosvete, za učenike I, II i III razreda gimnazije i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola i učenike I i II razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje u ponedeljak, 24. juna 2024. godine, odnosno već u petak, 21. kada je zapravo poslednji dan škole. Za učenike IV razreda gimnazije, IV razreda četvorogodišnjih i III razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje po završetku maturskog/završnog ispita.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakLETNJI VAŠAR U KLADOVU 28. AVGUSTA
Naredni članakPU BOR: HAPŠENJA U BORU I MAJDANPEKU