„ETNO FESTIVAL“ U KLADOVU OD 20. DO 23. JULA

852

Od 20. do 23. jula u Kladovu, u centru grada, Turistička organizacija opštine Kladovo i lokalna samouprava organizuju manifestaciju „Etno festival“.

Ove godine 17. „Etno festival“ u Kladovu organizuje se sa ciljem očuvanja narodnih običaja, starih zanata, jela, prirodnih prozvoda, pesme i igre. Na preko 100 štandova u Ulici 22. septembra biće prezentovani etno sadržaji izlagača iz cele Srbije, a u večernjim časovima na centralnom Trgu kod kružnog toka predstaviće se pesmom i igrom folklorna društva i estradni umetnici.

Festival u četvrtak u 20:30 otvara Horski ansambl „Mokranjac“ iz Negotina, potom nastupa Vlaški hor „Wallachia“. U nastavku večeri igrom se predstavljaju KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice, potom Škola folklora „Kolo“ iz Knjaževca, ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac“ iz Velikog Gradišta i za kraj večeri nastupa KUD „Ljubomir Ivanović – Gedža“ iz Kovačice kod Mladenovca.

Druge festivalske večeri u petak, 21. jula nastupaju Folklorni ansambli „Butan“ iz istoimenog sela u Bugarskoj i „Danubius“ iz Drobete Turnu Severin iz Rumunije. Koncert folklora počinje u 20:30 časova.

U subotu, 22. jula na kladovskoj pozornici, od 20:30 časova, nastupaju KUD „Spasovdansli vez“ iz Drenovca kod Paraćina, FA „Lazarica“ iz Kruševca i AKUD „Polet“ iz grada domaćina, Kladova.

Nakon nastupa folklornih anambala zakazan je nastup estradnih umetnika u petak, 21. jula od 22 časa Angeline, a od 23:30 Lexington benda, u subotu, 22. jula u 23 časa Dejana Petrovica i Big benda i u nedelju, 23. jula, od 22 časa Željka Vasića.

„Etno festival je prilika da se pokaže bogatstvo i raznovrsnost kulturne baštine, ali i da se očuva i prenese na buduće generacije. Učesnici kroz prikaz tradicionalne pesme, igre i nošnje svojih krajeva, prikazuju jedinstvenu lepotu i raznolikost folklora. Festival dokazuje snagu kulture i tradicije kao most koji spaja ljude i zajednice. Ova manifestacija ujedno nas podseća  na važnost čuvanja nasleđa i negovanja kulturnog identiteta“, poručili su organizatori.

Prethodni članakPOVEĆAN RODITELJSKI DODATAK
Naredni članakZEMLJOTRES U RUMUNIJI OSETIO SE I U KLADOVU