EU OPREDELILA 200.000 EVRA ZA PROJEKTE U TURIZMU

357

Evropska unija će dodeliti bespovratna sredstva za kreativne i inovativne ideje u oblasti turizma i kulturnog nasleđa. Ukupna finansijska podrška iznosiće više od 200.000 evra, od kojih će biti nagrađeno 12 projekata u šest opština i gradova u Srbiji.

Namena ovih projekata je da na inovativan i održiv način obogate turističku ponudu i time doprinesu ekonomsku osnaživanju lokalnih zajednica. Projekti će biti podržani kroz program „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji se sprovodi u okviru Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a koji upravo ima za cilj razvoj turizma i promociju kulturno-istorijskog nasleđa. Kulturne institucije, javna preduzeća, udruženja i turističke organizacije su kreatori i nosioci ovih inovativnih projekata koji će se realizovati u Topoli, Negotinu, Donjem Milanovcu, Kladovu, Zaječaru i Golupcu.

Kladovo, varoš koja baštini nasleđe Rimskog i Osmanskog carstva, i, kako kažu, mesto „gde je Dunav najlepši“, imaće priliku da sve svoje priče ispriča svetu preko mobilne aplikacije. Dizajniranjem aplikacije, stvoriće se četiri tematske ture kroz priče, fotografije i video zapise. Prva tura je staza Putem vere, obreda, gurmana i rukotvorina“, sa akcentom na verske i narodske običaje i tradiciju. Druga je Šumske bajke“ kroz koju će se posetioci upoznati sa prirodom od Blederijskih vodopada do Vratne. Trećom turom će se ići Tragom arheologije“, odnosno obilazak lokaliteta tvrđave Fetislam, rimskog utvrđenja Dijane, Trajanove table i Trajanovog mosta. Poslednja će voditi ljubitelje filma na lokacije gde su snimani filmovi i TV serije u istočnoj Srbiji. Nosilac ovog virtuelnog projekta je RTV Kladovo u partnerstvu sa Srpskom filmskom asocijacijom i JP „Srbija šume“.

 

Prethodni članakZAVRŠEN RASPUST ZA OSNOVCE
Naredni članakU DECEMBRU NAJMANJA NEZAPOSLENOST U KLADOVU