EU ZA POSLOVNA UDRUŽENJA U TURIZMU

251

Evropska unija opredelila je preko 140.000 evra za poslovna udruženja u oblasti turizma, ugostiteljstva i vinarstva. Podsticanjem udruživanja lokalnih pružaoca usluga i razvojem njihovih kapaciteta, doprineće unapređenju celokupne turističke ponude istočne Srbije i Šumadije.

Projekte kako da podstaknu razvoj svojih proizvoda i usluga i promovišu region kao tursitičku destinaciju, sprovodiće članovi Udruženja „Čarolija istoka“, Regionalne privredne komore za Zaječarski i Borski okrug i Udruženja vinara Šumadije. Udruženja će sredstva dobiti kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine.

„Čarolija istoka“ je poslovno udruženje čiji su članovi turističke agencije, vinarije, pružaoci privatnog smeštaja, hoteli, turistička domaćinstva i restorani na teritoriji opština Kladovo, Negotin i Majdanpek i grada Zaječar. Osnovni cilj projekta ove poslovne asocijacije je da osnaži svoje članove stvaranjem zajedničke turističke ponude, kao i obukama i treninzima na polju digitalnog marketinga i promocije. Saradnja između članova će dovesti do umrežavanja turističkih lokaliteta, a usavršavanje do povećanja kompetitivnosti.

Predviđena je i produkcija interaktivnih video sadržaja koji će putem društvenih mreža i digitalnih alatki dopreti do željene publike. Takođe, poseban fokus će biti na promociji u Bugarskoj i Rumuniji, ali i internacionalizaciji članova uopšte. Krajnji rezultat projekta je da se poveća broj turista, koji će biti zadovoljni uslugom i sadržajem u istočnoj Srbiji.

Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog okruga će malim i srednjim preduzećima iz opština Kladovo, Negotin i Majdanpek i grada Zaječar omogućiti  standardizovane obuke i edukaciju u usavršavanju usluga u turizmu i ugostiteljstvu. U skladu sa potrebama pružaoca usluga, biće organizovane potrebne obuke uz mentorski rad stručnjaka iz oblasti turizma, marketinga i ugostiteljstva. Cilj je da se standardizacijom u pružanju turističkih usluga poveća kompetitivnost regiona, i kao takav se predstavi na domaćem i stranom tržištu.

Osim stručnog usavršavanja, učesnici obuka će imati priliku da svoje uspešne priče o svojim biznisima predstave i preko TV emisije, koja je takođe planirana projektom. Emisija će obuhvatiti predstavnike privrede, tematski podeljenih po opisu delatnosti koju pružaju. Plasiranjem TV sadržaja, turistička ponuda Zaječarskog i Borskog stići će do domaćih i stranih gostiju što će dodatno poboljšati prepoznatljivost regiona kao turističke destinacije. Za kraj je projektovana studijska poseta regionu sa razvijenom turističkom uslugom, kako bi polaznici mogli da se izbliza upoznaju sa primerima dobre prakse.

Podrška poslovnim asocijacijama je, posle podrške lokalnim samoupravama, regionalnim razvojnim agencijama i kreativnim industrijama, četvrti poziv koji će omogućiti razvoj turističkog sektora u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“. Uskoro se očekuju i rezultati konkursa za privatni sektor, koji pokriva istočnu Srbiju, Donje Podunavlje i Topolu. Na taj način podrška Evropske unije je obuhvatile sve privredne nivoe, kao i javni i privatni sektor, što će doprineti sistemskom ekonomskom jačanju regiona i stvaranju novih radnih mesta.

Prethodni članakDANAS JE MEĐUNARODNI DAN DARIVANJA KNJIGA
Naredni članakMUP: UPUTSTVO ZA POSTUPANJE U SLUČAJU ZEMLJOTRESA