HPV VAKCINA DOSTUPNA U KLADOVSKOM DOMU ZDRAVLJA /VIDEO/

358

HPV vakcina daje se širom Srbije, a može se primiti i u kladovskom Domu zdravlja. Od početka primene, za vakcinu protiv humanih papiloma virusa u Zdravstvenom centru Kladovo ima zainteresovanih adolescenata, ali to nije dovoljno, ako se zna da se posle kardiovaskularnih bolesti, građani Srbije najčešće razboljevaju i umiru od malignih bolesti, a upravo su humani papiloma virusi odgovorni za mnoge maligne i benigne promene koje pogađaju i mlađe i starije stanovništvo.

O trošku države, dostupna je devetovalentna vakcina Gardasil, koja štiti od devet najčešćih i najopasnijih humanih papiloma virusa. Preporučena je i besplanta za decu od devet do 19 godina.

Istraživanja pokazuju da roditelji koji informacije o vakcinama dobijaju od zdravstvenih radnika imaju pozitivniji stav o vakcinaciji u poređenju sa onima koji se informišu na drugim mestima. Zato je važno da lekari znanja koriste „što češće i što više“ u cilju povećanja zdravstvene pismenosti, unapređenja informisanosti stanovništva, posebno u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakPRAVO NA BESPLATNO KORIŠĆENJE PARKINGA
Naredni članakDANAS JE KRSTOVDAN