ISTOČNA SRBIJA OBARA REKORDE U TURIZMU

646

Prošla, 2022. godina, je po najnovijim podacima bila najuspešnija godina ikada za turizam u istočnoj Srbiji. Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS) je analizirala podatke o broju dolazaka i noćenja turista koji pokazuju da je istočna Srbija destinacija u velikom usponu.

Prošle godine je oboreno više rekorda: Istočnu Srbiju je posetilo 294.664 turista – što je najveći broj dolazaka turista u istoriji i poređenja radi duplo više dolazaka nego 2011. Sokobanju je posetilo 161.284 turista – što je najveći broj dolazaka turista u istoriji ove banje. Oni su ostvarili 783.205 noćenja i po tome je Sokobanja druga destinacija u Srbiji, iza Beograda a ispred Vrnjačke Banje, Zlatibora, Kopaonika i Novog Sada. U Knjaževcu je bilo 103.743 noćenja turista – što je najveći broj noćenja u istoriji knjaževačke opštine i poređenja radi čak sedam puta više noćenja nego 2010. godini. U Boljevcu je bilo 55.126 noćenja – što je najveći broj noćenja u istoriji Boljevca i poređenja radi čak 10 puta više noćenja nego 2014. godini. U Kladovu je bilo 22.791 noćenja stranih turista – što je najveći broj noćenja stranaca u istoriji naše opštine.

U istočnoj Srbiji je najstarije urbano naselje u Evropi, ovde su rimski imperatori gradili palate a moderni graditelji krotili Dunav. Ovde je prava netaknuta priroda, planine spremne za avanture, banje za opuštanje a pećine za istraživanje. Ovde stvarnost postaje čarolija. Samo u Istočnoj Srbiji u toku jednog istog dana možete: da pecate ili jedrite na Dunavu, relaksirate se u nekoj od banja ili skijate na nekom od skijališta, biti na nadmorskoj visini ispod nivoa Dunava u Negotinskoj niziji i na 2.169 metara na Staroj planini.

U istočnoj Srbiji uspešno radi 2.900 turističkih objekta sa 9.000 ležajeva i brojni su primeri novih investicija u kojima se traži krevet više. U toku su obimni radovi na unapređenju saobraćajne infrastrukture u regionu i putna infrastruktura je sada spremna da prihvati turiste. Radi se na rekonstrukcija tvrđave Fetislam, a uskoro počinje gradnja Vizitorskog centra na Felix Romuliani (UNESCO) i komunalno uređenje Rajačkih pivnica.

Foto RARIS

Prethodni članakVATRA NA GRADSKOJ DEPONIJI
Naredni članakŠEST MEDALJA ZA KARATE KLUB „KLADOVO“