ISTRAŽIVANJE: SVAKA PETA ŽENA U SRBIJI DOŽIVELA NASILJE OD PARTNERA

322

Svaka peta žena u Srbiji doživela je neku vrstu nasilja od strane intimnog partnera – najzastupljeniji oblik agresije je psihičko nasilje, dok je fizičko-seksualno nasilje doživela svaka deseta žena.

Seksualno uznemiravanje na radnom mestu iskusila je svaka sedma žena, a isti broj njih doživeo je proganjanje od strane poznatih i nepoznatih muškaraca iz svog okruženja. Žene su žrtve nasilja i u javnom prostoru – deset odsto njih je u poslednjih pet godina doživelo džeparenje, krađu torbice, novčanika, nakita, mobilnog telefona ili sportske opreme, dok je (pokušaj) provalne krađe doživelo šest odsto žena tokom poslednjih pet godina.

Ovo su samo neki od najzabrinjavajućih rezultata istraživanja o bezbednosti i kvalitetu života žena Republičkog zavoda za statistiku, koje je urađeno na uzorku od 4.100 žena starosti od 18 do 74 godine, iz svih regiona Srbije. Glavni cilj istraživanja, koje je urađeno u saradnji sa Evrostatom, bio je prikupljanje podataka o učestalosti rodno zasnovanog nasilja u Srbiji. Prosečna starost anketiranih žena iznosi 53,5 godina, a najveći procenat njih ima srednje obrazovanje.

Autori ovog istraživanja ističu da posebno zabrinjava činjenica da starije žene koje su doživele psihičko ili čak fizičko nasilje ne prepoznaju da je to nasilje, već smatraju normalnim da muž viče na njih, da ih kontroliše i ponekad udari, čak i osećaju krivicu za ono što im se dešava. Starije žene su najčešće te koje različite oblike psihičkog i fizičkog nasilja smatraju normalnom bračnom svakodnevicom. One često ne prijavljuju incidente nadležnim organima, zato što imaju strah od nasilnika ili osude okoline, neke smatraju da je to što su doživele „normalno”, a ne nasilje, dok neke nemaju poverenje u institucije.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakPU BOR: HAPŠENJA ZBOG NASILNIŠTVA, PIJANSTVA, NARKOTIKA
Naredni članakRADOVI NA TRAFOSTANICI 35/10 KLADOVO 1