IZBORNI DAN ZA NACIONALNE MANJINE

77

U Kladovu su u 7 časova otvorena biračka mesta za nacionalne savete nacionalnih manjina. Izlaznost je oko 20 odsto, a glasa se do 20 časova.

Izbori se održavaju na tri biračka mesta, u zgradi Opštinske uprave u gradu i u selima Korbovo i Grabovica u prostorijama mesnih zajednica. U poseban birački spisak u našoj opštini upisano je 1.539  građana ili 12 više nego na izborima održanim 4. novembra 2018. godine. Oni mogu da podrže izbornu listu „Srbija za Vlahe – Zajedno možemo sve“ koja ima 23 kandidata. Iz opštine Kladovo kandidat za člana Nacionalnog saveta Vlaha je Đorđe Milenković mašinski inženjer. Izborni proces protiče bez nepravilnosti, a svi birači upisani u posebne biračke spiskove, na neposrednim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, mogu da glasaju do 20 časova, naveo je RIK.

U Srbiji se na 949 biračkih mesta glasa za izbor članova nacionalnih saveta nacionalnih manjina, na kojima 19 nacionalnih manjina svoje predstavnike biraju na neposrednim izborima, dok četiri nacionalne manjine predstavnike biraju putem elektorskih skupština, koje su održane u podne. Na neposrednim izborima članove saveta biraju pripadnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine, dok će članove nacionalnih saveta putem elektorske skupštine birati makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska manjina.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog poziva sve građane sa pravom glasa da izađu na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina kako bi novi sazivi imali potreban demokratski legitimitet i bili pravo predstavničko telo nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

„Nacionalni saveti su najvažnije ustanove nacionalnih manjina kojima su, prema zakonu, poverena javna ovlašćenja da učestvuju u odlučivanju ili da samostalno odlučuju o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima“, navode u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Prethodni članakUZMI RAČUN I POBEDI
Naredni članakDANAS JE PRAZNIK VRAČEVI