IZLOŽBA „ARHITEKTURA U SALCBURGU“ U CENTRU ZA KULTURU

255

U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo piređuje dokumentarnu izložbu „Arhitektura u Salcburgu“. Ova izložba vodi nas kroz istoriju nastanka autentičnih arhitektonskih celina u gradu koji već vekovima ispisuje značajne stranice kulturne istorije Austrije, Evrope i sveta. Na 17 panela nalaze se primeri najznačajnijih arhitektonskih rešenja u Salcburgu i okolini, kao i tekstovi iz kojih saznajemo detalje o idejnoj pozadini i istorijskom kontekstu u kome su nastajala. Izložba je otvorena od 30. oktobra do 20. novembra 2022. godine u galerijskom holu bilioteke u Kladovu. Radno vreme galerije je svakog radnog dana od 07.00 do 20.00 časova.

Sve do prvih godina 19. veka Salcburg se nalazio u posebnoj političkoj poziciji kao samostalna arhiepiskopija, koja je bila znatno veća od današnje istoimene savezne pokrajine u Austriji. Investitori u arhitekturu u glavnom gradu, ali i u ovoj crkvenoj državi u celini vekovima su bili nadbiskupi sa epitetom vladara, čiji je uzor bio Rim. Oni su angažovali italijanske graditelje i na taj način doprineli da se Salcburg razvije u izuzetan barokni grad.
Za dalji razvoj arhitekture bio je presudan sve veći značaj rekreativnog i kulturnog turizma. Primer u tom smislu je Bad Gaštajn, banja koja je izgrađena oko spektakularnog vodopada.
Kritika negativnih rezultata rekonstrukcije nakon Drugog svetskog rata, 1970-tih godina je dovela do oštrih kontroverzi u Salcburgu. Putem „reforme arhitekture“ iz 1983. godine, uspešno je sproveden projekat koji je širom Evrope privukao pažnju, a čiji ishod je rezultirao građevinskim objektima koji su privukli međunarodnu pažnju.

Prethodni članakRASPISAN JAVNI KONKURS ZA UGRADNJU SOLARNIH PANELA
Naredni članakJESENJI VAŠAR NA SVETOG LUKU