IZVLAČENJE U NAGRADNOJ IGRI „UZMI RAČUN I POBEDI“ 14. OKTOBRA

673

U subotu, 14. oktobra, bići održano prvo izvlačenje dobitnika stanova u okviru drugog kruga nagradne igre „Uzmi račun i pobedi”. Nakon toga biće još četiri, poslednje izvlačenje biće u subotu, 11. novembra, kada će biti izbučeni dobitnici poslednja dva stana u Beogradu.

U nagradnoj igri učestvuju svi računi, kako oni iz prvog kruga, tako i oni poslati nakon toga. Inače, oko 800.000 računa u proseku šalje svaki dan.

„Ova nagradna igra pokazala veoma dobre rezultate, jer se veliki broj građana odlučio da u njoj učestvuje, više od milion građana prijavilo u aplikaciji i poslalo više od 217 miliona računa“, kazao je potpredsednuk Vlade Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, ovim pokazujemo koliko je važno da se zajedno borimo protiv sive ekonomije i da se putem sistema e-faktura i e-fiskalizacije, koje smo uspešno uveli, zalažemo za bolje i uređenije javne finansije. Mali je ocenio da je ova nagradna igra značajna i za fiskalni sistem Srbije, budući da što su nam uređenije finansije, to nam je budžet veći i imamo više novca za povećanje plata i penzija, za jednokratna davanja i za izgradnju auto-puteva, bolnica, škola.

Veoma je važan podatak da je ukupan promet sa svih računa koji su do sada poslati oko 226 milijardi dinara, a da je prosečan iznos po računu 1.046 dinara, naglasio je on i dodao da ukupan porez na računima koji su do sada prikupljeni preko igre iznosi 32 milijarde dinara.

„Najvažnije je to što je postignut uspeh u podizanju svesti građana da je bitno uzeti fiskalni račun od prodavca. Usvojena je Strategija za borbu protiv sive ekonomije od 2023. do 2025. godine, imamo rekordan broj zaposlenih i  borba na tržištu rada protiv sive ekonomije daje efekte“, naglasio je Mali.

Pomoćnik direktora Sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave Srbije Saša Dulić istakao je da su organizatori pokazali da može da se organizuje nagradna igra preko mobilne aplikacije, i odagnali predrasude da u njoj ne mogu da učestvuju stariji sugrađani.

Prema njegovim rečima, ovo je prva mobilna aplikacija u Srbiji koja je, samo deset dana od dana lansiranja, imala milion preuzimanja na sve tri platforme, što je više nego sve ostale aplikacije. On je objasnio da je u prethodnom periodu aplikacija značajno unapređena i da je sada skeniranje računa mnogo efikasnije i brže.

„U prvom krugu smo imali pola onih koji su uneli račune ručno, a pola putem skeniranja koda. Sada se taj procenat povećao na 80 odsto onih koji skeniraju“, precizirao je Dulić, navodeći da to upućuje na to da će u drugom krugu biti više računa nego u prvom.

Član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov rekao je da je ova nagradna igra važan mehanizam za podizanje svesti i edukaciju građana zašto je važno plaćati porez i raditi na suzbijanju sive ekonomije. Više od četvrtine građana traži fiskalni račun zbog nagradne igre, a broj onih koji smatraju da siva ekonomija nije opravdana stalno raste i ove godine dostiže procenat od 76 odsto, podvukao je Atanasov.

On je pozdravio usvajanje Programa za suzbijanje sive ekonomije, koji daje jasan pravac institucijama za dalje sistemske reforme i prioritete. Prema njegovim rečima važan deo cele priče su i transparentna i bezgotovinska plaćanja, gde su napravljeni ogromni pomaci uvođenjem sistema e-fiskalizacije i e-faktura. Atanasov je istakao i da treba raditi na daljem širenju bezgotovinskog plaćanja među malim i srednjim preduzećima, i podsetio na zajedničku inicijativu NALED-a i Ministarstva finansija – Program subvencija za besplatno uvođenje POS terminala u 25.000 malih radnji i šaltera širom Srbije.

Foto Pixabay.com

Prethodni članakPOČELA JESEN
Naredni članakCARINARNICE U KLADOVU I BEOGRADU ORGANIZUJU LICITACIJU