JP „NACIONALNI PARK ĐERDAP“ OBELEŽILO MIGRATORNE KORIDORE ŽIVOTINJA

336

Javno preduzeće „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac postavilo je edukativno – informativne table duž Đerdapske  magistrale koja prolazi kroz ovo zaštićeno područje, kojima je obeležilo migratorne koridore odnosno prelaze životinja.

Postavljanje oznaka za migratorne koridore je jedna od neophodnih preduzetih mera za smanjenje stradanja životinja i predstavlja balans između ljudske aktivnosti i kretanja životinja„-objašnjava biološkinja JP „Nacionalni park Đerdap“ Sara Stanković.
Ona navodi da su fotografije životinja koje su na oznakama birane po principu obeležavanja prelaza strogo zaštićenih vrsta poput risa i vidre, ali i životinja koje nisu ugrožene kao što su lisica, jež i jelen jer je njihovo stradanje na saobraćajnicama učestalo.
JP Nacionalni park Đerdap je ovu meru preduzeo kako bi upozorio učesnike u saobraćaju na mesta gde je najveća frekvencija prelaska pomenutih životinja preko saobraćajnica kako bi se smanjila učestalost saobraćajnih nesreća ove vrste“ – pojašnjava vd direktora JP „Nacionalni park Đerdap“ Saša Janošević dodajući da je na putevima u minulih pet godina stradalo više stotina životinja.
Najčešće stradaju lisice, srne, ježevi, ali i neke grupe vodozemaca popt daždevnjaka i žaba u proleće kada su njihove migratorne aktivnosti najučestalije.
Fotografije: JP „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac.
Ni jedno zaštićeno područje u Srbiji nije postavilo informativno-edukativne table ovakovog tipa na svojoj teritoriji, a u 2024. godini JP „Nacionalni park Đerdap“ planira postavljanje oznaka za prelaze još životinjskih vrsta.
Tim povodom  JP „Nacionalni park Đerdap“ organizuje konferenciju za medije u utorak, 23. januara u 11 sati u upravnoj zgradi u Donjem Milanovcu.
Prethodni članakSRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA I VERNICI PRAZNUJU BOGOJAVLJENE
Naredni članakU FUNKCIJI REGISTAR NE ZOVI