KLADOVO OBELEŽAVA DEVETI MAJ DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

181
Polaganjem cveća na spomenike u gradu i na spomen obeležje u naselju Vajuga opština Kladovo obeležila je 9. maj Dan pobede nad fašizmom u drugom Svetskom ratu. U ime građana i lokalne samouprave cveće je položila delegacija koju je predvodio predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić.

Prisutni su palim borcima za oslobođenje zemlje mnutom ćutanja odali počast kod Gradske česme i kod spomenika borcu u centru grada.Dan pobede nad fašizmom u Drugom Svetskom ratu ,veliki je  dan i zato istorija mora da se pamti.

Dan pobede se obeležava u znak sećanja na deveti maj 1945. godine kada je kapitulacijom fašističke Nemačke završen Drugi Svetski rat. Osam meseci pre tog datuma na obali Dunava u naselju Vajuga 22. septembra 1944.  srele su se jedinice sovjetske Crvene armije i Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije.

Iz tog dunavskog naselja združene snage jugoslovenske i sovjetske vojske krenule su u konačno oslobođenje tadašnje zemlje. Cveće na spomen obeležje  u selu Vajuga  položile su i delegacije SUBNOR-a, poštovaoci dela hrabrih ratnika, predstavnici ruske kompanije „Silovije mašini“. U ime  ambasade Ruske Federacije u Beogradu delegacija je predvodila Aleksandra Simonova šef konzularnog odeljenja.

Dan pobede nad fašizmom deveti maj istovremeno se obeležava i kao Dan Evrope, pošto je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka bez sukoba među evropskim zemljama.
https://youtu.be/37FOg2rAkqo?si=TPckFFhpv2MWLg8-
Prethodni članakODLOŽENE UTAKMICE BORSKE OKRUŽNE LIGE IGRAJU SE 15.MAJA
Naredni članakU TOKU REALIZACIJA PROJEKTA ČIŠĆENJA DIVLJIH DEPONIJA U OPŠTINI KLADOVO