KLADOVO PREDSTAVNIK SRBIJE NA KONFERENCIJI I FESTIVALU BIBLIOBUSA U HRVATSKOJ

275

Kladovo je predstavnik Srbije na međunarodnoj konferenciji i 10. Festivalu bibliobusa u Hrvatskoj.

Republiku Srbiju na 10. Festivalu hrvatskih bibliobusa i 16. Međunarodnoj konferenciji o pokretnim bibliotekama u Republici Hrvatskoj, predstavljaće Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo i predsednica Sekcije za rad pokretnih biblioteka Bibliotekarskog društva Srbije. Ha značajnom strukovnom okupljanju pokretnih biblioteka, koje će se održati 26. i 27. maja u Splitu, svoja izlaganja predstaviće delegacije iz Finske, Holandije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Ha festivalu se očekuje defile i svojevrsna atrakcija oko petnaest vozila, bibliobusa i biblio-kombija.

Predstavnica Srbije na ovom skupu, Žaklina Nikolić, kaže da će izlaganjem na temu „Pokretne biblioteke Republike Srbije u službi unapređenja čitalačke kulture“ predstaviti razvoj, aktivnosti i izazove u radu šest pokretnih biblioteka u Srbiji. U našoj zemlji u okviru javnih biblioteka, funkcionišu dva bibliobusa u Prijepolju i Kladovu, tri biblio-kombija u Aleksincu, Kruševcu i Nišu i jedno dostavno vozilo u Užicu. Za još dva vozila buduće pokretne biblioteke, kako kaže, Ministarstvo kulture Republike Srbije je izdvojilo namenska projektna sredstva za Kraljevo i Novi Pazar.

„Biblioteka Centar za kulturu“ Kladovo od 2010. godine kao dodatnu aktivnost biblioteke uvodi rad pokretne biblioteke – bibliobusa, obezbeđen iz donacije dugogodišnjih partnera Departmana Vandeja iz Francuske. Bibliobus je razvio svoje aktivnosti u dvanaest naselja opštine Kladovo za potrebe korisnika osnovnoškolskog uzrasta. Obilazak i dostava knjiga do udaljenih korisnika organizovana je dva puta mesečno. Poslenici kulture iz Kladova su odmah razvili regionalnu saradnju sa Hrvatskom, Slovenijom i Mađarskom radi razmene međunarodnog iskustva i uspostavljanja korisnog partnerstva. Rezultat te saradnje su dva uspešno organizovana festivala bibliobusa sa pratećim – međunarodnim konferencijama koje su održane 2019. i 2020. godine u Kladovu, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Srbije. Kladovo uspeva 2021. godine da inicira formiranje Sekcije za rad pokretnih biblioteka pri Bibliotekarskom društvu Srbije, praveći temelje pokretim bibliotekama u pravno formalim okvirima“, objašnjava Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke „Centar za kulturu” Kladovo.

Skup organizuje Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice u saradnji sa Društvom knjižničara u Splitu i Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split, kao domaćinom. Ujedno to je prilika da biblioteka domaćin svečano obeleži osnivanje nove Bibliobusne službe u Splitu kroz EU projekt „Za dobre vibre – čitaj libre“.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članakOBELEŽAVANJE OPŠTINSKE SLAVE SPASOVDAN
Naredni članakOD 30. MAJA PRIJAVLJIVANJE ZA NOVIH 100.000 VAUČERA